Društvo

Sjutra ''Dan bez automobila''

Evropski dan bez automobila, 22. septembar, i ove će godine, osim mnogih evropskih i svjetskih gradova, prigodnim akcijama obilježiti i crnogorski gradovi, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom zagađenju uzrokovanom nepromišljenom upotrebom automobila te podsticati povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradsko središte.
Sjutra ''Dan bez automobila''
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom sjutra će u Podgorici, na Evropski dan bez automobila tradicionalno biti održan 55. Critical Mass – vožnja bicikala koja počinje u 18.00 sati i kreće sa Trga nezavisnosti, pod sloganom Bolji saobraćaj, bolji grad. 

Cilj ove akcije je promocija zdravog načina života kao i ideja mobilnosti bez zagađenja životne sredine. Alternativnim vidovima prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva. Dan bez automobila, je osnovni cilj Evropske nedjelje mobilnosti koja promoviše razvoj biciklističkih i ostalih vidova nemotorizovanih kretanja.
Smisao ovog Dana je da nas ohrabri kako bismo se barem na jedan dan oslanjali na druge oblike prevoza i smanjili zagađenje, buku i opasnosti koje donose saobraćaj i transport.
Proteklih sedam dana, građani zemalja Evropske unije i Crne Gore imali su priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom Evropska nedjelja mobilnosti (ENM).

Tema ,,Evropske nedjelje mobilnosti ’’ ove godine je ,,Multimodalnost”, a obilježava se pod sloganom ,,Kombinuj i kreći se!”.

Kao dio ovogodišnjeg programa ,,Evropske nedjelje mobilnosti’’ – brojni događaji organizovani su u Podgorici, Tivtu, Kotoru, Budvi, Nikšiću i na Cetinju –uključujući grupne vožnje bicikala za djecu i odrasle, zanimljive radionice/predavanja, izložbe, niskokarbonske pješačke ture, izuzetno uzbudljiva takmičenja.

Portal Analitika