Tenis

Pike pokreće novi teniski turnir

Kineska investiciona grupa "Kosmos", koju je osnovao fudbaler Barselone Đerar Pike, osim novog Dejvis kupa planira da uvede još promjena na ATP turu.
Pike pokreće novi teniski turnir
Portal AnalitikaIzvor

Nedavno je došlo do izmjena u jedinom ekipnom teniskom takmičenju koje će od naredne sezone promijeniti format, pa će se igrati na jednom mjestu na kraju sezone i učestvovaće 18 selekcija.

ITF je izložio biznis plan kroz koji bi ušlo nešto oko tri milijarde dolara za 25 godina i od sada će se Dejvis kup igrati u klasičnom turnirskom formatu. 

Međutim, Kosmos ne namjerava da stane, već planira da u skorijoj budućnosti oformi novo takmičenje u kojem će učestvovati 64 igrača, prenosi britanski "Telegraf". 

U pitanju je egzibicioni turnir koji će biti igran u prvoj nedjelji poslije US opena. Iako za sada nije poznata lokacija, jasno je da će biti organizovan kao bilo koji drugi turnir, uz dvije velike promjene – neće biti rangirnih bodova i pobjedniku će ići kompletan nagradni fond turnira. 

On će iznositi okruglo 10 miliona dolara koje će investirati Kosmos. 

Još nema mnogo detalja o ovom planu, ali je predsjednik ITF Dejvid Hagerti, tokom intervjua za "Njujork Tajms", istakao da Međunarodna teniska federacija želi da stvori "dva nova svojstva". 

"Značajan dio donacije Kosmosa biće uloženo u transformaciju Dejvis kupa. Postoji veliki investicija za razvoj nacionalne asocijacije za tenis u kolicima. Ostatak će biti uložen u dva potpuno nova projekta – u aprilu će biti igrano mješovito timsko takmičenje, dok će u septembru biti organizovan turnir na principu ‘pobjednik nosi sve", naveo je Hagerti. 

Međutim, informacije o novom događaju počele su da se pojavljuju u trenucima odigravanja Lejver kupa, koji organizuju Rodžer Federer i Rod Lejver, pa postoji mogućnost "sukoba" i poklapanja termina. Federer je prethodno kazao da želi da razgovara sa predstavnicima Kosmosa o rasporedu njihovih turnira. 

"Dobra stvar cjelokupne konfuzije jeste što će svi morati da sjednu za jedan sto i saslušaju želje drugih – ITF, ATP i Lejver kup. Istina je da naredne nedjelje mogu biti veoma interesantne", izjavio je Federer tokom posljednjeg Grend slema u Njujorku. 

Kosmos se još nije oglasio povodom informacija o opisanom takmičenju.

Portal Analitika