Kultura

Uhoda sa kompleksom heroja

Ako do sada nijeste razmišljali o tome kako bi valjalo da zaključate svoje profile na Instagramu, potrčaćete da to uradite poslije upoznavanja sa slatkim sociopatom Džoom Goldbergom
Uhoda sa kompleksom heroja
Objektiv/PobjedaIzvor

Mala pitalica. Svi je želimo, svi imamo pravo na nju, svi se bunimo ako nam je neko ugrozi, a sami je se odričemo gotovo svakodnevno. Što je to? Odgovor je - privatnost. O čemu mislimo, što oblačimo, pijemo ili jedemo, gdje smo ili s kim u određenom trenutku, zbog kog filma sinoć nijesmo izašli u grad i radi koje svirke ćemo iskočiti sjutra - ovo su podaci koje svakodnevno otkrivamo pratiocima i prijateljima na društvenim mrežama. Konstantno se zgražavamo mračne strane tehnologije i preporučujemo jedni drugima serije kao što je „Black Mirror“. No, onda o istim tim epizodama raspravljamo na Fejsbuku ili Tviteru, a sjutra odemo na plažu i okačimo fotografije na Instagram.

Jedini krivci za to što nemamo privatnost smo mi. Ova izuzetno važna tema zanimljivo je i tenzično obrađena u novom serijalu „You“, čije su dvije epizode emitovane na TV mreži Lajftajm.

O, taj Instagram

Psihološki triler „You“ inspirisan je istoimenom knjigom Kerolajn Kepnes. Glavni junak romana je Džo Goldberg, slatki zaljubljenik u književnost – ali i mračni sociopata koji je prilično vješt s tehnologijom i ima pobiješnjeli kompleks heroja. Jednog dana u njegovu knjižaru ulazi djevojka po imenu Gvenevir Bek (Elizabet Leil). Džo i simpatična studentkinja književnosti razmjenjuju nekoliko riječi. No, čim Bek napusti knjižaru, Džo gugla njeno ime.

Njegov unutrašnji monolog momentalno ledi krv u žilama. Zbog nekoliko zveckavih narukvica i činjenice da baš tog dana ne nosi brushalter Džo smatra da je Bek željna pažnje i „želi da bude viđena“. Misli da je platila knjige kreditnom karticom da bi on saznao njeno ime. Njen profil na Instagramu nije zaključan, što je za Džoa isto kao da je Bek napisala na profilu da ište šenutog vrebača.

Zastrašujuće, zar ne? Posebno za gledaoce koji nikada nijesu razmišljali o svojim otključanim Instagram profilima.

02-drugarice

Frankenštajn i Oz

Najjezivije od svega je to što Džo djeluje supersimpatično. Sladak je, duhovit, načitan, ljubazan – ko ne bi poželio da ga ima? Zato je Pen Badžli savršen izbor za glavnu ulogu. On je u srca tinejdžerki ušao kao slatkasti Den Hamfri iz serije „Gossip Girl“ za kog se kasnije ispostavilo da stoji iza profila čuvene tračare i najveće uhode Njujorka. Šest godina kasnije, Pen se vratio kao mračnija verzija Dena. Sada radi mnogo bolesnije stvari od tračarenja po blogovima.

Međutim, Džo nije do srži loša osoba. Kreatori serijala Greg Berlanti i Sera Gambl pokazuju to kroz nekoliko detalja. Najprije, racionalizovanjem naklonosti koju osjeća prema Bek. Džo ne želi da je povrijedi, već da sazna što više stvari o njoj da ne bi bio povrijeđen. Kako je više upoznaje, tako raste njegova želja da je zaštiti od loših životnih izbora kao što je, na primjer, njen ogavni momak, kokainski zavisnik Benji (Lu Tejlor Puči).

Džoov lik je humanizovan i kroz prijateljstvo sa Pakom (Luka Padovan) koji živi u stanu do njega. Tužni dječak provodi većinu vremena sjedeći u hodniku zgrade i čitajući knjige da ne bi slušao kako se svađaju njegova majka i očuh. Pakovo prijateljstvo sa Džoom otvara vrata još jednom bitnom i dobro promišljenom elementu – simboličkom značenju literature koja se pominje u seriji.

Svaka knjiga koju Džo daje dječaku ima skrivenu poruku - od „Frankeštajna“, do „Ozme od Oza“. Dok ga gledamo kako komunicira sa Pakom raste želja da otkrijemo ko ga je toliko povrijedio i pretvorio u sociopatu.

Napeta zabava

Zanimljivo: već u drugoj od osam planiranih epizoda prve sezone pokazuje se da ni Bek možda nije onakva kakvom se čini. Bitnu ulogu u ovome ima njena prijateljica Pič koju glumi Šej Mičel, poznata kao Emili iz serije „Pretty Little Liars“. Ona je mnogo manje naivna nego Bek i već izgleda kao da je prozrela Džoove namjere što je, nažalost, čini i njegovom mogućom žrtvom.

Snimanje druge sezone potvrđeno je prije emitovanja pilota, što pokazuje da mreža vjeruje u ovaj neobični spoj Džoove jezivosti i slatkoće. Uzmite, na primjer, scenu u kojoj polugola Bek šeta pored velikih prozora dok je Džo posmatra s druge strane ulice. Momentalno se ježite od uhodinog pogleda, ali se i smijete zbog njegovog komentara o nedostatku zavjesa u kući: „Pobogu, Bek... Kao da nikad nijesi gledala horor filmove!“

Serija „You“ je zabavna i taman toliko strašna i napeta da bi vas držala na udici. Baš zbog toga je toliko nalik socijalnim mrežama od kojih svi, makar ponekad pokušavamo da pobjegnemo - nije najbolja za trošenje vremena, ali nemoguća je za odoljeti.

Biljana MARTINIĆ

 

FOTO: tvtime.com

Portal Analitika