Društvo

Uvod za provjeru rada Alekse Bečića

Senatori se na elektronskoj sjednici izjašnjavaju o predloženoj odluci kojom se prvi put na Univerzitetu Crne Gore uređuje postupak provjere autentičnosti određenih radova koji su izrađeni prije 2015. godine
Foto: D. Malidžan
Foto: D. Malidžan
PobjedaIzvor

Sjednica je počela juče, a okončava se danas.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, ova odluka predložena je kako bi se stekli uslovi da se provjeri sporni magistarski rad lidera Demokrata Alekse Bečića, jer ga je odbranio 2014. godine.

U uvodnom dijelu dokumenta, koji je sačinjen na jednoj stranici, precizirano je da se na ovaj način ,,uređuje prethodni postupak za utvrđivanje plagijata publikacije/autorskog djela akademskog osoblja i osoba sa naučnim i istraživačkim zvanjima, koji su zaposleni na UCG, kao i studenata Univerziteta, nastalih prije uvođenja monitoringa magistarskih studija, koji je 30. aprila 2015. godine ustanovljen kao jedna od nadležnosti Odbora u okviru Centra za studije i kontrolu kvaliteta na UCG“.

U daljem tekstu navedeno je kako proceduru treba da sprovodi ,,posebna komisija koju obrazuje vijeće organizacione jedinice (fakulteta) koja je sprovodila cjelokupni postupak, od prijave teze do odbrane magistarskog rada, pred komisijom i mentorom koji su imenovani od strane vijeća“.

- Komisija ima najmanje tri člana, iz uže stručne oblasti magistarskog rada, od kojih je jedan član metodolog za utvrđivanje plagijata. Članovi komisije ne mogu biti osobe u akademskom i naučnom zvanju koja su prethodno napisala pozitivnu recenziju rada, mentori i članovi komisija za ocjenu i odbranu rada, kao i ostali potpisnici zvaničnih izvještaja - precizirano je u odluci.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika