Politika

Sve partije da se uključe u rad Radne grupe

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u intervjuu za Pobjedu da bi sve političke partije trebalo aktivno da se uključe u rad Radne grupe koja će se baviti izmjenama izbornog zakonodavstva. 
Foto: gov.me / B. Ćupić
Foto: gov.me / B. Ćupić
PobjedaIzvor

- Veoma pažljivo pratimo događaje vezane za skupštinsku radnu grupu i radujemo se njenom formiranju. Ova adhok parlamentarna struktura, trebalo bi da počne sa radom što prije, jer ima važne i ambiciozne zadatke pred sobom, uključujuć i sveobuhvatnu izbornu reformu, pitanje političkog miješanja u Savjet nacionalnih javnih emitera, uklanjanje izazova vezanih za rad Državne izborne komisije i Agencije za borbu protiv korupcije, pronalaženje rješenja za izbor članova Sudskog savjeta i rješavanje pitanja lokalnih izbora - rekao je Han.

Komesar za proširenje je govoreći o evropskim integracijama naveo i da Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na evropskoj agendi, te da bi Crna Gora trebalo da iskoristi taj trenutak.

POBJEDA: Pojedini evropski zvaničnici ocijenili su nedavno da bi Crna Gora trebalo da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU do kraja godine, jer zbog nastupajućih izbora za EK Balkan neće više biti visoko na evropskoj agendi, kao što je to sada slučaj. Da li je realna opasnost da predstojeći izbori za Evropski parlament i kasnije konstituisanje parlamenta uspore prosec proširenja, naročito uslučaju da prevladaju partije evropske desnice?

HAN: Zapadni Balkan nikada nije bio visočije na dnevnom redu Evropske unije kao što je to danas. U februaru ove godine Evropska komisija usvojila je strategiju za Zapadni Balkan, jasno potvrđujuć i da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan. Evropska perspektiva regiona je ponovo potvrđena na samitu Zapadnog Balkana u maju u Sofiji, koji je bio prvi takav samit od Soluna prije 15 godina.

I ranije ovog mjeseca, predsjednik Junker se prisjetio važnosti naše posvećenosti Zapadnom Balkanu u svom posljednjem govoru pred Evropskim parlamentom. Ovo je istorijski trenutak za Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana, regiona i Evrope. Ali sada, je na Crnoj Gori da iskoristi taj trenutak. Predstojeć i izbori za Evropski parlament to neće promijeniti.

Kao što sam već rekao u više navrata, stvarni proces pripreme za članstvo u EU je važan kao i krajnji cilj, koji obezbjeđuje: čistiju vodu, bolji vazduh i bezbjedniju hranu. To nije pismeni zadatak, već se radi o donošenju političkih i društvenih izbora kako bi vrijednosti EU bile prihvaćene, ne samo na papiru, već i u praksi.

POBJEDA: Da li je realno da Crna Gora otvori sva poglavlja do kraja godine?

HAN: Crna Gora je dobro napredovala u pregovorima o pristupanju. Otvaranje poglavlja znači uć i u intenzivan period rada. Trenutno ostaje da se otvore dva poglavlja. Poglavlje 27 o zaštiti životne sredine trenutno je u Savjetu EU u iščekivanju sporazuma zemalja članica. U poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i sada je posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoć i potpuno funkcionalnim. Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvorenoPregovori ć e se nastaviti po principu sopstvenih zasluga.

Zato je sada lopta u rukama Crne Gore. Mjerila za sva poglavlja pružaju smjernice, a sada je na Crnoj Gori da radi prema tim uputstvima, kako bi dalje napredovali u pregovorima.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika