Politika

SD: Zaštitnica se ne izjašnjavanjem već izjasnila

U situaciji kada se čitava država, svi njeni organi, političke partije, mediji i čitava javnost, bave iznalaženjem najboljeg modela za zaštitu državne imovine, odnosno tragaju za optimalnim modelom valorizacije Aerodroma Crne Gore, onaj kome u nazivu funkcije stoji zaštita državne imovine, se proglašava nenadležnim. Izbjegavanjem da se izjasni, Zaštitnica imovinsko pravnih interesa se, što se nas u SD-
u tiče, već izjasnila, saopšteno je iz Socijaldemokrata.
SD: Zaštitnica se ne izjašnjavanjem već izjasnila
Izvor

Prema njihovoj ocjeni kad se vodi otvorena i javna debata o državnoj imovini ovolike vrijednosti, očekuje se da svi nadležni organi, pa čak i samoinicijativno, traže način da učestvuju u procesu ako misle da mogu da mu doprinesu, a ne da traže način da se iz istog izuzmu.

“Zato iskreno žalimo što se u pitanjima od nacionalnog interesa, koji na najdirektini način utiču na razvoj Crne Gore i našu budućnost, a takvo jeste bez sumnje pitanje dalje sudbine Aerodroma, nalaze formalni izgovori za nedavanje mišljenja, umjesto da se nađe hrabrost i preuzme odgovornost.  Da budemo do kraja jasni-za davanje pravnog mišljenja ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje”, tvrde u SD-u.

Nije valjda, dodaju, da neko misli da je crnogorska javnost toliko naivna da bi mogla da povjeruje da zastitnik imovinsko pravnih interesa, čiji je posao da štiti interes države, ne smije da se izjasni o pitanjima, koja su par ekselans pitanja od državnog odnosno nacionalnog značaja.

“Aerodromi Crne Gore su jedno od naših najuspješnijih preduzeća, a prethodna godina je bila najbolja u istoriji njegovog postojanja, kada je u pitanju ostvareni broj putnika i aviona. Za to i takvo preduzeće su, sa druge strane, na javnu raspravu ponuđena koncesiona dokumenta koja su više nego očigledno po raznim osnovama nezakonita.  Sve to, kao i formalna inicijativa Zaštitnici da se takav nezakonit posao već u ovoj fazi konstatuje, nije bio dovoljan. Ali SD će naći način da se nezakonitost prvo konstatuje, a onda i ukloni, sa ili bez pomoći Zaštitnice”, zaključuju u SD-u.

Portal Analitika