Abiznis

ZZCG: Obuka za šest osoba sa invaliditetom za rad u Uslužnom centru

Kroz projekat "Zapošljavanje lica sa invaliditetom kroz osnivanje i rad Uslužnog centra Crvenog krsta Danilovgrad", šest osoba sa invaliditetom biće obučeno za rad na pola godine. Dobiće posao tokom trajanja projekta, a njih četvoro nastaviće da radi i nakon njegovog završetka. To su danas (20. septembra) na promociji projekta u Danilovgradu najavili direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić i predsjednica SO Danilovgrad Zorica Kovačević.
ZZCG: Obuka za šest osoba sa invaliditetom za rad u Uslužnom centru
Izvor

Za realizaciju projekta, vrijednog 113.524,17 eura, Zavod je opredijelio 69.000 eura bespovratnih sredstava a u okviru programa za finasiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ostatak troškova pokrivaju SO Danilovgrad i opštinska organizacija Crvenog Krsta.

-Dogovorili smo da i u narednom periodu prepoznajemo važne projekte koji se tiču osoba sa invaliditetom u Danilovgradu, a prioritetne finansiraćemo i ubuduće. Sa druge strane, veoma je važno da pošaljemo poruku prema poslodavcima da više i češće nego do sada zapošljavaju lica sa invaliditetom. Zavod obezbjeđuje visoke i dobre subvencije za sve vrijeme njihovog zaposlenja. To će svakao doprinijeti da se broj, od 80 lica sa invaliditetom, u narednom periodu smanji – kazao je direktor Zavoda.

Mustafić je naveo da je registrovana stopa nezaposlenosti u Danilovgradu 15.6%, i znatno je niža od državng prosjeka - 17.24%.

Navodeći ovo kao primjer dobre prakse, direktor Mustafić je poručio licima sa  evidencije da prihvataju posao koji im se nudi. Saopštio je da nije mjesto na evidenciji Zavoda onima koji nekoliko puta odbiju posao ili ga ne traže.

-Dogovorili smo da dolazak svakog investitora prati naš zahtjev prema Zavodu za zapošljavanje o potrebnoj radnoj snazi. Dok traje građevisnki dio, dužni smo da, u partnerskom odnosu, pripremimo naše ljude sa evidencije i omogućimo im da budu konkurentni na konkursu koji objavi investitor – kazala je Kovačević.

Ona je najavila nekoliko novih, velikih, investicija, i pozvala nezaposlene sugrađane da prihvataju ponuđene poslove, uz obećanje da će im se omogućiti neophodne obuke i osposobljavanje.

Kroz projekat, kako je planirano, biće adaptirane prostorije Crvenog Krsta Danilovgrad, prilagođene osobama sa invaliditetom. Takođe, biće nabavljena oprema za profesionalnu kuhinju sa elementima za sprovođenje obuke i rad Uslužnog centra. Najavljeno je i zapošljavanje jednog kuvara, koji će tokom trajanja projekta, pružati profesionalnu asistenciju pri radu.

Raspisan je i tender za radove na adaptaciji prostorija, a javno otvaranje zakazano je za 01.10.2018. godine.

Portal Analitika