Politika

Đukanović: Nadam se da neće biti radikalnih mjera kada je u pitanju Zakon o PIO

Povodom predloženih izmjena zakona o PIO, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, siguran je da će Vlada pokazati senzibilitet prema radničkim pitanjima.
Đukanović: Nadam se da neće biti radikalnih mjera kada je u pitanju Zakon o PIO
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje konferencije u hotelu Hilton, kazao da se nada da neće doći do održavanja referenduma o izmjenama zakona.

''Optimista sam, nadam se neće doći do radikalnih poteza, te da će strane koje su u dijalogu uspjeti da dođu do kompromisa kada su posrijedi izmjene Zakona o PIO''- kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše reakciju komesara za proširenje, Johanesa Hana koji je u Skoplju poručio da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju integracije ali da pregovori mogu biti prekinuti ukoliko se ne rasvijetli napad na novinarku Oliveru Lakić, Đukanović smatra da nema potrebe da se zamagljuje suština.

''Suština između EU i zemalja kandidata su uspješni pregovori i želja kandidata da što prije postanu punopravne članice. Ostalo je zamagljivanje. Nemam neki poseban komentar na taj stav komesara, taj njegov odgovor više vidim kao posljedicu tendeciozno postavljenog pitanja. Naš stav je jasan - mi želimo evropsku perspektivu. Sudbina EU će zavisiti od sposobnosti Unije da savlada sopstvene krize'', kazao je Đukanović.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da pet mjeseci nema pomaka u istrazi u vezi sa napadom na novinarku Oliveru Lakić, Đukanović je kazao da to nije poželjno.

''Ali da li je normalno jeste, ne samo u Crnoj Gori, nego u svim državama, čak i u zemljama EU. Mogli bi se osvrnuti na ono što su iskustva zemalja EU, zbog toga niko ne prijeti tim zemljama da će izgubiti status članice'', naveo je Đukanović.

Brzo rješavanje tog slučaja, kako je rekao, je poželjno i to bi bila ozbiljna potvrda da je Crna Gora spremna da se uhvati u koštac sa takvim izazovima.

''Crnogorske državne institucije, bezbjednosnog, tužilačkog i sudskog sistema se veoma dobro nose sa tim problemima'', ocijenio je Đukanović.

On smatra da je primjetno da se stalno unaprjeđuju profesionalni rezultati i da to građanima nudi više sigurnosti.

''Kome odgovara to što se dogodilo novinarki Lakić? To je definitivno jedan nečasni akt nekog ko je na taj način želio da nanese štetu Crnoj Gori i njenoj državnoj politici'', kazao je Đukanović.

On je zaključio da to predstavlja dodatnu motivaciju da se dođe do izvršioca i naručioca tog, kako je rekao, nečasnog akta.

Portal Analitika