Politika

Vasojevići traže da Vlada podrži manifestaciju "Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića"

Srpska narodna odbrana, koju čini Savez srpskih udruženja Vasojevića i Limske doline, obratili su se juče Vladi Crne Gore sa više nego čudnimi neprijerenim zahtjevom da podrži prije nekoliko godina ustanovljenu manifestaciju “Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića”.
Vasojevići traže da Vlada podrži  manifestaciju "Putevima kralja Aleksandra Karađorđevića"
Portal AnalitikaIzvor

Ovu manifestaciju organizuje Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca. Prije tri godine obilježen je datum kada je kralj Aleksandar prvi put posjetio Crnu Goru, Vasojeviće, manastire, i kada je obnovljena kapela na Lovćenu koju su srušili Austrijanci. Ponovno oživljavanje ove manifestacije bilo bi sjećanje na sve ono što je kralj Aleksandar učinio za Crnu Goru, pišu Večernje novosti.

“S obzirom na neutemeljena i zlonamjerna tumačenja u Crnoj Gori da kralj Aleksandar ne zaslužuje preveliko poštovanje i da je njegovanje njegovog kulta anahrono, važno je reći šta je on učinio samo za Berane. Naime, kralj Aleksandar je sagradio zgrade Skupštine opštine, suda, Gimnazije i Doma trezvenosti, što dokazuje da je prvi udario temelje modernog gradića u arhitektonsko-građevinskom smislu. Pored toga, kralj Aleksandar je u ovom kraju, između ostalog, izgradio put Peć-Čakor-Andrijevica, školu u Trepči, kao i saobraćajnicu Bijelo Polje-Berane. To je dovoljan razlog da Vlada Crne Gore podrži manifestaciju, kojom se vraća dug velikom državniku čije se ime i danas izgovara s punim poštovanjem”, istakli su iz Srpske narodne odbrane.

Oni tvrde da je kralj Aleksandar održavao prisne veze sa Vasojevićima i da mu je narod tog kraja bio duboko odan.

“U Vladi Crne Gore treba da znaju da je kralj Aleksandar za sobom ostavio biografiju koja ga svrstava u sam vrh evropskih vladara. Kralj Aleksandar nije bio despot, već ujedinitelj. On, za razliku od nekih današnjih vladara, nije razdvajao narode. On ih je spajao, znajući da smo ujedinjeni i jači i bolji. Zato je ušao u red državnika kojima se slobodoumni ljudi duboko klanjaju, znajući da je kralj Aleksandar svoj život ugradio u uzvišene ideale”, kažu iz Srpske narodne odbrane.

Portal Analitika