Politika

Ne treba dozvoliti razvijanje odnosa sa tajvanskim vlastima

Ambasada Narodne Republike Kine u Crnoj Gori oglasila se saopštenjem nakon posjete opozicionih poslanika Abazovića, Šaranovića i Vukićević Tajvanu, smatrajući da crnogorski državni organi neće ubuduće dozvoliti ,,bilo kakvom zvaničnom osoblju” da posjećuje Tajvan i razvija odnose sa tamošnjim vlastima. 
Ne treba dozvoliti razvijanje odnosa sa tajvanskim vlastima
Portal AnalitikaIzvor

-Crna Gora se uvijek pridržavala principa „jedna Kina“ o tajvanskom pitanju i nije se bavila nikakvim zvaničnim razmjenama i zvaničnim kontaktima sa Tajvanom. Kineska strana to cijeni. Vjerujemo da ć e Crna Gora nastaviti da se pridržava ovog principijelnog stava i neć e dozvoliti bilo kakvom zvaničnom osoblju da posjeti Tajvan i da razvija zvanične odnose sa tajvanskim vlastima - saopštili su Pobjedi iz Ambasade Kine u Crnoj Gori, povodom posjete crnogorskih poslanika Tajvanu.

Predsjednik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović, poslanik Demokrata Danilo Šaranović i nezavisna poslanica Anka Vukićević boravili su u ponedjeljak i utorak u posjeti Tajvanu, državi koju Crna Gora ne priznaje, niti ima uspostavljene diplomatske odnose, a posjeta je organizovana mimo znanja Skupštine Crne Gore.

Iz Ambasade Kine navode da je NR Kina priznala i uspostavila diplomatske odnose sa Crnom Gorom od njenog sticanja nezavisnosti 2006. godine.

- Tokom proteklih dvanaest godina od uspostavljanja diplomatskog odnosa, političko međusobno povjerenje između dviju zemalja se kontinuirano pojačava, pragmatična saradnja se sveobuhvatno razvija, kulturna i ljudska razmjena se neprekidno produbljava. Kina je zadovoljna kontinuiranim razvojem bilateralnih odnosa - dodaju iz Ambasade.

Podsjećaju i da je u oktobru 1971. godine, tokom 26. sjednice, Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju br. 2758, utvrđujući da je Vlada Narodne Republike Kine jedina pravna vlada koja predstavlja čitavu Kinu.

- Tajvan je neotuđivi dio kineske teritorije. Princip „jedna Kina“ postao je univerzalni konsenzus međunarodne zajednice, koji je u vezi sa ključnim interesima Kine i osjećanjima više od 1,3 milijarde kineskog naroda. Taj princip takođe je preduslov i politička osnova za Kinu da održava i razvija prijateljske i kooperativne odnose sa svim zemljama cijelog svijeta - zaključili su u kineskom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Portal Analitika