Svijet

Pad vrijednosti dolara nameće pitanje - da li svijet počinje da brine?

Dolar se držao blizu sedmonedjeljnog minimuma u odnosu na svoje rivale.
Pad vrijednosti dolara nameće pitanje - da li svijet počinje da brine?
Portal AnalitikaIzvor

Rizične valute ojačale su nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zaoštrio trgovinski rat s Kinom uvodeći 10-procentne tarife na oko 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe. 

Mada je dolar u proteklih nekoliko mjeseci, usljed kinesko-američkog trgovinskog konflikta, bilježio benefite od tokova valuta koje se smatraju sigurnim utočištem, njegov pad preko noći nametnuo je pitanje da li investitori počinju da brinu o širem uticaju tarifa na ekonomiju SAD-a. 

Zbog najnovijih američkih poteza koje su globalna tržišta uglavnom predviđala, investitori čekaju kineski odgovor na posljednje mjere SAD-a što je gurnulo dolar ispod ključne psihološke granice, otvarajući potencijalno vrata njegovom daljem slabljenju. 

Dolarski indeks je ojačao na 94,607 poena tokom prepodnevnog trgovanja u Aziji, ali je tokom dana skliznuo naniže. Na kraju trgovanja stabilizovao se na 94,57 poena nakon što je pao na 94,35 poena, na najniži nivo od kraja jula. 

U odnosu na euro, dolar je pao za 0,1 odsto na 1,1717 dolara, dok se švajcarski franak trgovao na šestomjesečnom maksimumu u odnosu na dolar, na nivou od 96,05 centi, uoči predstojeće odluke Centralne banke ove nedjelje o referentnoj kamati, a tržišta očekuju da će kreatori monetarne politike u Bernu zadržati stopu na istom nivou.

Portal Analitika