Abiznis

Napraviti set pravila za primjenu CEFTA-e

CEFTA sporazum, koji je Crna Gora potpisala 2006., je doprinio poboljšanju  trgovine između zemalja članica. Međutim, iako su institucije odradile značajan dio posla crnogorski privrednici još uvijek ne znaju dovoljno o CEFTA-i interesovanje privrednika je nisko, pokazalo je šestomjesečno istraživanje Evropskog pokreta u Crnoj Gori, koje je predstavljeno danas u Privrednoj komori.
Napraviti set pravila za primjenu CEFTA-e
Izvor

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je da se na robnu razmjenu sa članicama CEFTA-e odnosi 35 odsto ukupnog crnogorskog uvoza i 40 odsto izvoza iz naše države.

“Deficit u robnoj razmjeni je za skoro deceniju porastao za 1,1 milijardu eura. Deficit se bilježi sa svim zemljama članicama izuzev sa Kosovom, gdje smo u blagom plusu”, naveo je Radulović.

Kao jednu od manjkavosti u primjeni ovog trgovinskog sporazuma Radulović je istakao nepostojanje institucionalnih mehanizama za brzu reakciju i arbitražnog tijela (tribunala) unutar CEFTA-e, što su privrednici prepoznali kao problem.

“Takođe, regionalne institucije nemaju jedinstvenu metodologiju, nemamo iste izvore podataka niti bazu podataka, trudili smo se da standardizujemo koliko možemo, Treba napraviti set pravila koja će se zajednički primjenjivati kako bi se otklonio najveći broj necarinskih barijera” poručio je Radulović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je CEFTA sporazum stupio na snagu 2007. sa prevashodnim ciljem da se zemlje članice pripreme za članstvo u EU.

“Svako ko se susreo sa uvozom ili izvozom roba svjestan je šta mu je donijela CEFTA. Značajno su pojednostavljene procedure, ali je studija Svjetske banke pokazala da ima prostora za dalje unapređenje. Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore je jedan od najvećih izazova, kad se gleda nominalno izgleda jezivo, ali nam je pokrivenost uvoza izvozom ipak nešto veća nego ranije. Često je, nažalost, primjena CEFTA-e bila onemogućena političkim  sporovima. Crna Gora nema nijedno otvoreno pitanje sa svoje strane i ponašamo se u skladu sa sporazumom”, naglasila je Sekulić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović kazala je da je Crna Gora jedna od prvih potpisnica sporazuma.

“Na Crnu Goru su se veoma malo žalili, što je prepoznato kao problem brzo smo rješavali, ali to najčešće nije bio slučaj sa primjedbama crnogorskih izvoznika. Ovaj sporazum je zamjenio 31 bilateralni sporazum i njegova primjena je bila put u šire integracije”, zaključila je Filipović.   

Portal Analitika