Košarka

Prva opcija Vidmar, druga Omić

Uprava Budućnost Volija blizu je odluke da promijeni prvobitno zacrtanu transfer strategiju za ovo ljeto - i ipak angažuje zvučno pojačanje na poziciji centra.
Prva opcija Vidmar, druga Omić
PobjedaIzvor

Opcije su Slovenci, prvo Gašper Vidmar, zatim i Alen Omić. Još u junu trener Aleksandar Džikić je sa čelnicima kluba iznio ideju da se Budućnost Voli u evroligaškoj sezoni orijentiše na bržu, šutersku ,,small ball“ košarku.

Ta zamisao je bila aktuelna pogotovo od dovođenja bivšeg startera Los Anđeles Lejkersa Erla Klarka, koji je igrao ,,peticu“ u Bešiktašu prošle sezone u stilu Drejmonda Grina u Golden Stejtu.

Neke pripremne utakmice pokazale su da bi timu bila izuzetno korisna opcija klasičnog centra koji odlično ,,vrti“ pik-en-rol i dobro se snalazi u preuzimanju igrača spoljnje linije u odbrani (jedan od glavnih kvaliteta Budućnost Volija u prošloj sezoni).

Na primjer, protiv Mega Bemaxa u Beogradu mladi centri Mege postigli su čak 60 poena. Realna je ocjena da bi problem previše ,,meke“ ekipe u odbrani bio još izraženiji u teškom ritmu mečeva Evroliga - ABA liga.

Vidmar se nametnuo kao potencijalno jeftina opcija, jer njegov klub Banvit trenutno nije u dobroj finansijskoj situaciji i to bi se moglo iskoristiti.

Slovenac visok 211 santimetara posjeduje baš one kvalitete koji su potrebni Podgoričanima. Prošle sezone bilježio je 12,2 poena i 6,2 skoka u prosjeku u FIBA Ligi šampiona.

Vidmar je oduševio u pobjedi Slovenije nad Crnom Gorom u Podgorici i ekipi Aleksandra Džikića bi pružio važnu dodatnu dimenziju u igri.

Što se tiče Omića, iza njega je sezona karijere u Crvenoj zvezdi. Pogotovo u finišu, u finalu ABA lige, Budućnost Voliju pravio je ogromne probleme u igri u piku. Tuzlak sa slovenačkim državljanstvom visok 218 santimetara je u ABA imao skor od 11 poena i 5,2 skoka po meču.

Trenutno je bez ugovora, ali ima brojne ponude i skuplja je opcija od Vidmara. Njih dvojica su glavne opcije u ovoj fazi predsezone.

Ono što je ,,mač sa dvije oštrice“ u angažovanju centra u finišu predsezone je činjenica da bi to značajno umanjilo minutažu za visoke crnogorske igrače koji su pod košem bili odlični u prošloj šampionskoj ABA sezoni.

Ne samo za centra Filipa Barovića i Zorana Nikolića. Dolaskom Omića ili Vidmara, Erl Klark bi bio ,,spušten“ na poziciju krilnog centra, što bi smanjilo prostor u igri i za Aleksu Ilića i Danila Nikolića.

Upravo njih dvojica imali su zapažen učinak, pogotovo u napadu, tokom predsezone. Uprava Budućnost Volija je svjesna toga, tako da odluka o angažovanju centra nije definitivna. U periodu od Super kupa ABA lige do prvog meča u ABA ligi protiv Krke je cijela sedmica, tako da bi to mogao biti ključni period za ovaj posao.

Portal Analitika