Svijet

Sirijci gađali izraelske avione, greškom oborili ruski

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski avion za osmatranje s 15 članova posade oborile sirijske rakete nad Sredozemnim morem.
Foto: Wikipedia/Kirill Naumenko
Foto: Wikipedia/Kirill Naumenko
N1Izvor

Ruska vojska je navela da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, ispaljena na četiri izraelska borbena aviona, koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija.

Rusija je navela da su izraelski avioni "odgurali" ruski avion na liniju vatre. Ministarstvo je optužilo izraelsku vojsku za "namjernu provokaciju" i dodalo da Izrael nije upozorio Rusiju o svojoj operaciji u toj oblasti sve do jedan minut prije napada.

Rusija podržava režim sirijskog predsjednika Bašara Asada i ima dvije vojne baze u Siriji, od kojih je jedna blizu sredozemne obale.

Putin: Lanac tragičnih okolnosti kriv za pad ruskog aviona u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je "lanac tragičnih okolnosti" kriv za obaranje ruskog vojnog aviona s 15 članova posade, pošto ga je pogodila sirijska raketa.

Putin je rekao da će Rusija povećati bezbjednost svojih vojnika u Siriji pošto je oboren njen avion s 15 članova posade, prenio je AP.

Ruska vojska je saopštila da je avion Iljušin 20 slučajno pogodila jedna od raketa ispaljenih na četiri izraelska borbena aviona koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija.

Putin je rekao da će Kremlj ispitati okolnosti u vezi s padom aviona. On nije direktno optužio Izrael za obaranje aviona, ali je rekao da podržava saopštenje ministarstva odbrane Rusije.

Navodeći da će biti pojačana bezbjednost ruskih vojnika u Siriji, Putin je rekao da će te "korake svi primijetiti".

Šojgu krivi Izrael za pad aviona

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji, javila je ruska državna televizija.

Ruska televizija prenijela je saopštenje Ministarstva odbrane da je Šojgu Libermanu rekao da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi.

Šojgu je rekao da Rusiju nije bila obaviještena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije između dve zemlje koja bi trebalo da spriječi takve nesreće. On je dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

Izraelski ambasador pozvan na razgovor

Ruske vlasti pozvale su danas na razgovor izraelskog ambasadora poslije obaranja ruskog izviđačkog aviona u Siriji, koji je slučajno bio na meti sirijske protiv-vazudušne odbrane, a koja je opet odgovarala na izraelske napade, saopštili su izvori bliski ruskoj diplomatiji.

"Ambasador Izraela pozvan je na razgovor u rusko Ministarstvo inostranih poslova zbog nastale situacije", saopštila je Frans presu služba ruskog ministarstva.

Izrael potvrdio: Zamjenica izraelskog ambasadora pozvana u rusko ministarstvo

Izrael je potvrdio da je zamjenica izraelskog ambasadora u Moskvi pozvana u rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je ruski avion oboren nad Sirijom.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon je izjavio da neće komentarisati o čemu su diskutovali zamjenica ambasadora Izraela Keren Koen-Gat i ruski zvaničnici.

Rusija je okrivila Izrael da je indirektno izazvao incident, navodeći da je ruski izviđački avion oborio sirijski sistem protivavionske odbrane, ali da se našao u unakrsnoj vatri, pošto su četiri izraelska aviona napala ciljeve na sjeverozapadu Sirije.

Izrael je saopštio da je Sirija odgovorna za obaranje aviona i da su izraelski avioni gađali sirijsko postrojenje oružja, ali da su se već vratili u vazdušni prostor Izraela kada se incident dogodio.

Očekuje se da će predsejdnik Rusije Vladimir Putin i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarati o tome.

Izrael žali zbog pogibije, tvrdi da je odgovoran Asadov režim

Izraelski vojni portparol, brigadni general Ronen Manelis, izjavio je da Izrael izražava žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona koji je oboren nad Sirijom. 

On je međutim odgovornim za sinoćnji incident proglasio "Asadov (sirijskog predsjednika Bašara) režim", rekavši da je u "potpunosti odgovoran", prenijeli su izraelski mediji. 

Manelis je potvrdio da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo "precizno smrtonosno oružje" koja je navodno trebalo da bude transferisano libanskom Hezbolahu u ime Irana.

On je rekao da su izraelski avioni "bili već u vazdušnom prostoru Izraela" kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protiv-vazdušna odbrana "pucala nasumično", te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzletjeli.

Portal Analitika