Kultura

Atlas Grupa najavila značajnu umjetničku donaciju Ministarstvu kulture Crne Gore

Atlas Grupa poklonila je antologijska djela Miće Popovića Muzeju savremene umjetnosti i Galeriji SANU u Beogradu i najavila značajnu umjetničku donaciju Ministarstvu kulture Crne Gore.
Atlas Grupa najavila značajnu umjetničku donaciju Ministarstvu kulture Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući donaciji Atlas Grupe, posredstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, neka od najpoznatijih djela Miće Popovića, poput kompozicije Heksagonalni prostor, portreta Mihajla Đurića i čuvene slike Solunac, postaće javno dobro.

Donacija iz privatnog vlasništva predsjednika Atlas Grupe Dr Duška Kneževića, koja je objedinjena u kolekciji “Atlas Grupa”, ozvaničena je danas u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, na kojem je uz ministra Vladana Vukosavljevića i dr Kneževića, govorio i direktor Muzeja savremene umjetnosti Slobodan Nakarada.

"Ktitorstvo i donacije institucijama i izvrsnim naučnim i umjetničkim talentima smatramo jednim od najznačajnijih uspjeha tri decenije  poslovanja  Atlas Grupe. S namjerom da umjetnička dostignuća učinimo stalno dostupnim svima, radove velikana umjetnosti XX vijeka Miće Popovića doniramo danas institucijama i građanima," kazao je Knežević.

Knežević je na ovom događaju najavio i značajnu donaciju iz kolekcije "Atlas Grupa" Ministarstvu kulture Crne Gore. Donaciju će činiti portret u tehnici ulje na platnu iz 1908. godine "Knjeginja Milena", rad Paška Vučetića i kolekcija od 54 eksponata kombinovane tehnike crnogorskog slikara Mila Milunovića.

slika-atlas-grupa

 

Portal Analitika