Abiznis

Ni dogovora ni odluke o generalnom štrajku

Ministrar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima sindikata o spornim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju da je svako ostao na svojim pozicijama.
Ni dogovora ni odluke o generalnom štrajku
Portal AnalitikaIzvor

On je novinarima rekao da su zahtjevi sindikata finansijski neodrživi i izrazio nadu da će razgovori ipak biti nastavljeni.

Duško Zarubica iz Saveza sindikata rekao je da ne odustaju od svojih zahtjeva "Loptica je u dvorištu Vlade", poručio je Zarubica.

On je dodao ipak da su se saglasili da daju prednost socijalnom dijalogu.

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata je kazao očekuju da u narednim danima dobiju odgovor da li je Vladi prihvatljiv njihov prijedlog i dodao da generalni šstrajk i dalje ostaje kao opcija.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova - 40 godina staža i 65 godina života.

Ukoliko ne ispunjava ova oba uslova, zaposleni bi mogao otići u nepunu penziju sa 67 godina života i najmanje 15 godina staža, a ranije samo ako ispunjava strože uslove za invalidsku penziju. Takođe, značajno su zaposlenima smanjili koristi od beneficiranog radnog staža i ukidaju računanje radnog staža za koji nije uplaćeno osiguranje (staž na birou rada, povoljniji staž za invalide...), takođe stroži su uslovi za dobijanje prava na porodičnu penziju. .

Sindikati su ponudili četiri uslova od kojih, kako najavljuju, neće odustati, a to su da su uslovi za odlazak u penziju 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguranika, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža.

FOTO: Antena M

Portal Analitika