Društvo

Podvodno arheološko blago se mora hitno zaštititi

Danas je uz prisustvo visokih crnogrskih zvaničnika, brojnih inostranih i domaćih stručnjaka u bečićkom hotelu Splendid, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović svečano proglasio otvorenom konferencijiju pod nazivom « Međunarodno  stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca 2018 «.
Podvodno arheološko blago se mora hitno zaštititi
Portal AnalitikaIzvor

« Ova Konferencija ima višestruki značaj jer će se prezentovati teme koje se odnose na zaštitu podvodnih arheoloških lokaliteta, nove rezultate podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorsku trgovinu kroz istoriju, te osposobljavanje profesionalnih ronilaca «.  kazao je Bogdanović.

Direktor RCUD-a, «Regionalnog ronilačkog centra za podvodno razminiranje i obuku ronilaca» iz Herceg Novog, mr Veselin Mijajilović je istakao da se moraju na savremen način primijeniti u Crnoj Gori najnovije mjere zaštite brodskih tovara i drugih arheoloških ostataka na dnu mora koji su pronadjeni i za koje su ustanovili da su potonuli u periodu od IV vijeka prije nove ere pa do XV vijeka nove ere.

medunarodna-konferencija-2

« Cilj ove Konferencije je da na putu Crne Gore u Evropsku uniju damo doprinos u pronalaženju najboljih rješenja za efikasnu borbu protiv kriminala umjetninama i za efikasnu zaštitu i valorizaciju podvodnih kulturnih dobara, koja predstavljaju, izmedju ostalog, istoriju Crne Gore sa kojom se ponosimo u društvu evropskih naroda «, zaključio je Mijajilović.

Predsjednik prestižne “Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke” iz Rima, profesor Sebastiano Tusa, koji je ujedno ministar kulture regijie Sicilija delegiran za more, je naglasio da je Crna Gora uvela u svoje akte ronjenje kao aktivnost u zaštiti podmorja i da će Akademija dati svu svoju podršku, i dodao “ Moja uloga je ovdje višestruka: predstavljam Akademiju, Siciliju i Italiju – koja je posvećuje veliku pažnju podmorju i njegovoj zaštiti i stoga će dati Crnoj Gori nesebičnu podršku  a posebno iz svojih iskustava“.

Na otvaranju su govorili i Nataša Pešić, generalni sekretar Vlade Crne Gore kao i član Borda direktora RCUD-a Vladan Radonjić.

Konferenciju organizuju RCUD-Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Portal Analitika