Crna hronika

Jonski šest i po sati pričao o ulogama osumnjičenih

Zaštićeni svjedok kodnog imena „Jadranko Jonski“ juče je šest i po sati odgovarao na pitanja tužilaštva o djelovanju tri kriminalne grupe, koje se sumnjiče za pripremanje likvidacija osoba iz bezbjednosnog sektora.
Jonski šest i po sati pričao o ulogama osumnjičenih
PobjedaIzvor

On je iskaz dao video-linkom pred sudijom za istrage Miroslavom Bašovićem, a njegovom saslušanju osim tužiteljke Stojanke Radović prisustvovali su okrivljeni i njihovi branioci. Naredno saslušanje zakazano je za 20. septembar, kada će odbrana postavljati pitanja zaštićenom svjedoku. Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, Jadranko Jonski je ispričao kako je dospio u kriminalne grupe koje se terete za teška krivična djela, među kojima su ubistva i pripremanje ubistava osoba iz bezbjednosnog sektora i kriminalne grupe koju policija označava kao „kavački klan“.

On je naveo da poznaje sve osumnjičene iz naredbe za sprovođenje istrage, osim tri osobe. Ispričao je i koliko novca je bilo opredijeljeno za ubistvo visokih policijskih funkcionera. Saslušanje zaštićenog svjedoka počelo je u 17 časova, a završeno je oko 23.30 sati.

Tri grupe koje su, kako istražitelji sumnjaju, predvodili Nikšićanin Ranko Radulović, Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović, terete se da su planirale više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva. Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović. Naredbom je obuhvaćen i Kotoranin Nikola Mršić, kojem se na teret stavlja da je bio dio kriminalne grupe. Mršić se tereti da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u više krivičnih djela, među kojima su i planiranja likvidacija. Osim za učešće u ubistvu Gorana Lenca, istražitelji Mršića traže zbog optužbi da je po nalogu „škaljarske“ grupe obavljao poslove za materijalnu nadoknadu.

Osim za njim, policija traga i za njegovim sugrađaninom Igorom Vukotićem, dok je albanski državljanin Erogen Brajović uhapšen u Albaniji zbog sumnje da je i u toj zemlji učestvovao u teškim krivičnim djelima. Ostali članovi ove grupe su u pritvoru. Sudeći prema navodima iz naredbe za sprovođenje istrage, kriminalna grupa formirana je prije godinu s ciljem vršenja više krivičnih djela. Grupa se sumnjiči da je namjeravala da ubije bivše i sadašnje službenike bezbjednosnih službi: Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivicu kao i njiegovog sina Strahinju Koprivicu.

Na meti ove grupe bili su, prema nalazima istražitelja, i članovi suprotstavljene grupe – „kavačani“ D. J, R. V, te dvojica braće koji su takođe članovi klana. U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je Ranko Radulović planirao da ubije dvojicu Nikšićana - sinove Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva Slavka Radulovića, rođenog brata uhapšenog Ranka Radulovića. Uloga Radulovića bila je da sa umišljajem podstakne članove kriminalne organizacije, na čijem je bio čelu, da počine ova ubistva.

Ova petnaestočlana grupa iz Nikšića, Kotora i Albanije tereti se za učešće u ubistvima Miloša Šakovića, Dražena Čađenovića, Gorana Lenca, Đorđa Sekulovića i Nika Roganovića, kao i u pokušajima ubistva – Novljanina Duška Roganovića i Podgoričanina Vjekoslava Lambulića, te u iznudama, bombaškim napadima, zelenašenju... Prva hapšenja uslijedila su nakon operativnih saznanja da su Zlatko Matanović, Stefan Perović i Dejan Vujović planirali likvidaciju bezbjednosno interesantne osobe. Ubrzo nakon toga uhapšena je i druga grupa, koja je, kako se sumnja, pripremala likvidaciju policijskih službenika.

Naredba proširena na Peruničića i Matijaševića

Tužilaštvo je proširilo naredbu o sprovođenju istrage na Nikšićanina Željka Matijaševića i Milovana Peruničića. Šezdesettrogodišnji Peruničić uhapšen je jer su kod njega pronađeni djelovi za izradu eksplozivnih materija, pištolj i municija u ilegalnom posjedu. Istražitelji su na detonatorskoj kapisli, kako nam je nezvanično saopšteno, pronašli DNK jednog od osumnjičenih koji je u junu uhapšen u Nikšiću kao član grupe koju je predvodio Ranko Radulović.

 Na osnovu tog traga došlo se do saznanja da je Peruničić povezan sa tom grupom i uslijedilo je proširenje istrage. On je nakon predočenih dokaza tužiocu ispričao kako je nabavio oružje i koja je bila njegova uloga. - Prilikom pretresa pronađene su elektronske komponente i djelovi, koji su kako se sumnja, bili namijenjeni za izradu pet improvizovanih eksplozivnih naprava i pištolj „zastava“ kalibra 6,35 milimetara u ilegalnom posjedu i veći broj municije različitog kalibra, takođe u ilegalnom posjedu – saopšteno je ranije iz policije. Svi djelovi improvizovanih eksplozivnih naprava bili su pripremljeni, kako se sumnja, za povezivanje sa elektrodetonatorskim kapislama i dalje sa eksplozivnim punjenjem, a način aktiviranja, sumnja se, tako pripremljenih naprava, bio bi daljinskim putem.

Portal Analitika