Politika

Abazović i Šaranović „predstavljali“ parlament koji bojkotuju dvije godine

Zvanični predstavnici Crne Gore, pa ni pomenuti poslanici, ne mogu predstavljati državu i njene institucije u državama sa kojima Crna Gora nema diplomatske odnose, saopšteno je Pobjedi iz Skupštine Crne Gore
Abazović i Šaranović „predstavljali“ parlament koji bojkotuju dvije godine
PobjedaIzvor

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, poslanik Demokrata Danilo Šaranović i nezavisna poslanica Anka Vukićević boravili su juče u posjeti Tajvanu, državi koju Crna Gora ne priznaje niti ima uspostavljene diplomatske odnose. Posjeta je organizovana mimo znanja Skupštine Crne Gore, pa se može reći da se radi o svojevrsnom političkom skandalu.

To nije smetalo Abazoviću da na društvenim mrežama svoj boravak u Tajvanu, državi koju priznaje svega dvadesetak država svijeta, proglasi istorijskom posjetom. - Na jednoj od najvećih svjetskih korporacija na Tajvanu, danas se zavijorila crnogorska zastava.

Zahvaljujući naporima i kontaktima predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića sa tajvanskim zvaničnicima i preduzetnicima, došlo je do prve zvanične posjete crnogorskih poslanika ovoj ostrvskoj zemlji u istočnoj Aziji, navodi se u objavi Građanskog pokreta URA na društvenim mrežama. Zanimljivo je da Abazović i Šaranović, koji se hvale da su prvi predstavnici crnogorskog parlamenta na Tajvanu, bojkotuju njegov rad od konstituisanja 2016. godine. Abazović je, u objavi na društvenim mrežama, kazao da je ponosan što je došlo do istorijske posjete poslanika Crne Gore Tajvanu.

- Ponosan sam što sam prethodnih mjeseci učinio skroman napor da se prvi put u istoriji desi posjeta poslanika Crne Gore Tajvanu i prijatno sam iznenađen, kao i moje kolege Anka Vukićević i Danilo Šaranović. Na glavnom jarbolu „King Car Corporation“ koju smo posjetili zavijorila se naša državna zastava. Inače, samo ova fabrika ima godišnji obrt sredstava od milijardu eura, a po svijetu imaju na desetine proizvodnih pogona koji se nalaze u Kini, Češkoj, Njemačkoj, Vijetnamu, napisao je Abazović. Iz Skupštine Crne Gore je Pobjedi saopšteno da nije dobijen zvaničan poziv za posjetu Tajvanu, zbog čega ni posjeta pomenutih poslanika nije realizovana u organizaciji parlamenta.

 - Crna Gora nema uspostavljene diplomatske odnose sa Tajvanom, jer podržava teritorijalni integritet i politiku „jedne Kine“. Crna Gora na međunarodnim forumima principijelno zastupa taj stav i podržava kineske napore u implementaciji mjera za poboljšanje svih oblika saradnje između matice Kine i ostrva Tajvan. Shodno tome, zvanični predstavnici Crne Gore, pa ni pomenuti poslanici, ne mogu predstavljali državu i njene institucije u državama sa kojima Crna Gora nema diplomatske odnose - ističe se u saopštenju Skupštine.

 Dodaju da se predsjednik parlamenta Ivan Brajović, koji shodno Poslovniku odobrava službena putovanja poslanika u inostranstvo, drži principijelnog stava da poslanicima koji su verifikovali mandate i primaju poslaničke plate a ne učestvuju u radu plenuma i radnih tijela Skupštine, ne mogu biti odobreni troškovi službenih putovanja u inostranstvo. Na objavama na društvenim mrežama, može se vidjeti da su crnogorski poslanici posjetili destileriju viskija „Kavalan“, čije se predstavništvo nalazi na Tajvanu. Destilerija je inače vlasništvo King Car grupacije, a glavna djelatnost im je proizvodnja viskija.

Portal Analitika