Društvo

Poslanici o NP Skadarsko jezero 28. septembra

Poslanici crnogorskog parlamenta, na sjednici 28. septembra, razmatraće odluku o donošenju Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero do 2025. godine.
Poslanici o NP Skadarsko jezero 28. septembra
MinaIzvor

Površina zaštitnog pojasa NP Skadarsko jezero iznosi oko 42,4 hiljade hektara.

Osnovni cilj izrade Plana bio je da se revizijom aktuelnog Prostornog plana NP Skadarsko jezero, u smislu njegovog usklađivanja sa aktuelnim propisima i standardima i opredjeljenjima Prostornog plana Crne Gore, stvore formalne i planske pretpostavke za osmišljen razvoj, organizaciju i uređenje prostora Skadarskog jezera.

"Plan je definisao osnovni koncept namjene prostora, ranga centara i infrastrukturne opremljenosti koji će omogućiti zaštitu i valorlzaciju prirodnih potencijala u funkciji održivog razvoja", kaže se u predloženoj odluci.

Plan sadrži i detaljne razrade za pojedine zone i lokalitete, čime se obezbjeđuju preduslovi za realizaciju investicionih projekata i uređenje prostora na lokacijama koje zahtijevaju trajne

promjene u prostoru.

Javna rasprava o Nacrtu prostornog plana posebne namjene NP Skadarsko jezero i Nacrtu izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu održana je od 23. jula do 13. avgusta.

Komentari, primjedbe i sugestije koje su date tokom javne rasprave evidentirane su i, kako se navodi, na odgovarajući način ugrađene u Predlog prostornog plana posebne namjene NP Skadarsko jezero.

Portal Analitika