Region

MAKEDONIJA: Matis upozorava na miješanje Rusije u referendum

Američki ministar odbrane Džim Matis, koji je danas boravi u Makedoniji, optužio je Rusiju da pokušava da se umiješa u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja o promjeni imena Makedonije. 
 MAKEDONIJA: Matis upozorava na miješanje Rusije u referendum
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplju, rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao referendum o promjeni imena Makedonije, prenio je AP.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da izgradi opoziciju na referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

Matis je poslednji lider koji boravi u Makedoniji kako bi podržao promjenu imena zemlje, nakon generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, njemačke kancelarke Angele Merkel i austijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Matis je rekao da on i drugi saveznici u NATO-u direktno govore u medijima šta misle.

"Mi ne prebacujemo novac ljudima iza scene, mi ne sastavljamo partije koje kontrolišemo ili pokušavamo da kontrolišemo", rekao je Matis.

Matis će u Skoplju boraviti nekoliko sati tokom kojih bi trebalo da se sastane s makedonskim premijerom i ministrom odbrane, kao i sa predsjednikom Ðorđem Ivanovim, koji se protivi sporazumu Atine i Skoplja. 

Portal Analitika