Politika

Uticajne članice EU su skeptične prema proširenju

 Uticajne članice Evropske unije imaju skeptičan stav prema proširenju i to ne olakšava put zemljama Zapadnog Balkana ka evropskoj zajednici, ali se reformski procesi moraju nastaviti - kaže u razgovoru za Pobjedu potpredsjednica Vlade Albanije i ministarka javne uprave Senida Mesi. Ističe da dvije zemlje imaju odličan politički dijalog.
Uticajne članice EU su skeptične prema proširenju
Nova PobjedaIzvor

POBJEDA: Reformu javne uprave Evropska komisija je utvrdila kao jedan od tri ključna reformska stuba na putu država kandidata ka članstvu u Uniji. Koliko će reforme koje Albanija sprovodi u ovoj oblasti ubrzati otpočinanje pregovora sa EU?

MESI: Reforma javne uprave je jedan od prioriteta procesa evropskih integracija, ali istovremeno je glavna obaveza koju smo preuzeli prema našim građanima. Trenutno radimo na potpunoj revitalizaciji i dubokoj transformaciji kako bi se jednom zauvijek javna uprava pretvorila u službu građana i preduzeć a. Potpuno sam uvjerena da reforme koje razvijamo u ovom pravcu imaju pozitivan uticaj na ukupne rezultate Albanije i njen napredak ka članstvu u EU. Radimo na više načina kao što su: poboljšanje pristupa, transparentnosti i kvaliteta javnih usluga kroz pružanje integrisanih i onlajn usluga; značajno smo smanjili administrativni teret za preduzeć a i građane kroz proces deregulacije i pojednostavili i olakšali procedure za dobijanje dozvola, licenci, autorizacija ili usluga od države, čime se poboljšava poslovna klima; radimo na razvoju osoblja u javnoj upravi, unapređenju sistema zapošljavanja i promocije, regeneraciji osoblja putem treninga itd.

POBJEDA: Koliko regionalna saradnja među zemljama Zapadnog Balkana, koje pretenduju da postanu članice EU, može uticati na reformisanje javne uprave?

MESI: Uvjerena sam da regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, služi i za reformu javne uprave. Mi dijelimo jedni sa drugima ne samo društveni, kulturni, istorijski i ekonomski kontekst, već i slične izazove na našem putu ka integraciji u Evropsku uniju. Iz tog razloga vjerujem da nam saradnja pomaže da se bolje nosimo sa ovim izazovima.Zato cijenim inicijative kao što je RESPA, Regionalna škola javne uprave, koja podržava zemlje regiona u njihovom učinku u reformi javne uprave. Takođe, mislim da ć e saradnja između univerziteta, civilnog društva ili drugih aktera u regionu u ovom pogledu pomoć i u poboljšanju napretka naše zemlje ka integraciji.

POBJEDA: Kako vidite budućnost Zapadnog Balkana kada su u pitanju evropske integracije? Očekujete li da Balkan ostane u fokusu Brisela imajući u vidu predstojeće izbore za Evropski parlament i sve veće probleme unutar same EU?

MESI: Buduć nost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji. Naravno, još imamo dosta posla, uprkos dostignuć ima svake zemlje. Istovremeno, sama EU ima svoju unutrašnju dinamiku, kao što je skeptičan stav u pogledu proširenja nekih uticajnih zemalja u EU ili čak sve već e tendencije antiimigrantskog govora i od strane desnih, ali i lijevih partija. Sve ovo ne olakšava putovanje. Ali mi smo svjesni izazova sa kojima se susreć emo prema članstvu u EU. Naš region ima punu podršku Unije u pogledu reformi koje moramo pratiti i perspektive članstva. To je potvrđeno i na samitu Sofiji u maju i u Londonu u okviru Berlinskog procesa ili čak u posjetama koje je komesar Han nedavno imao u regionu. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika