Kultura

Stručni i dječiji žiri saglasni: Najbolja predstava „Tobi”

Sedmi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2018, koji se održavao od 12. do 16. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, svečano je zatvoren u nedjelju veče proglašenjem nagrada Festivala i nastupom specijalnih gostiju, učenika Osnovne škole „Maksim Gorki“ koji su izveli predstavu „Kapetan Džon Piplfolks“.
Stručni i dječiji žiri saglasni: Najbolja predstava „Tobi”
Portal AnalitikaIzvor

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi „Tobi”, u izvođenju Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

festival-lutkarstva

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Dragoslavu Todoroviću za režiju predstave „Tobi”, u izvođenju Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

tobi

Nagrada za najbolju dramaturgiju „Dragan Radulović” dodijeljena je Todoru Valovu za tekst predstave „Par cipela”, Dečijeg pozorišta Subotica.

Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Irini Somborac za lutke u u predstavi „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Evi Farkašovoj za scenografiju u predstavi „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica.

prodavnica-igracaka-predstava

Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Konradu Roginskom i YanTi za muziku u predstavi „Porodična zabava”, Pozorišta lutke i glumca, Valbržih, Poljska.

Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dodijeljene su: Pavlu Iliću za ulogu u predstavi „Prodavnica igračaka”, Gradskog pozorišta Podgorica, Gregušu Zalanu za ulogu u predstavi „Par cipela”, Dečijeg pozorišta Subotica i Mariji Gjorgijovskoj za ulogu u predstavi „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

O nagradama Festivala odlučivao je međunarodni stručni žiri kojeg su činili uvaženi uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici. Predsjednik žirija bio je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su bili: Dikla Katz, osnivač i glumica u Teatru Ključ iz Tel Aviva, Izrael, i Aleksandar Alek Rodić, direktor Malog pozorišta „Duško Radović", Srbija.

 

Predsjednik žirija, reditelj i dramaturg Goran Bulajić pohvalio je organizaciju ovogodišnjeg izdanja Festivala: „Podržavamo plemenitu misiju razvoja lutkarstva u Crnoj Gori i zahvaljujemo na dobroj organizaciji festivala“.

Dječiji žiri je za najbolju predstavu proglasio predstavu „Tobi”, Teatra za djecu i mlade Skoplje, Makedonija.

tobi-1

Članovi dječijeg žirija bili su podgorički osnovci, većinom članovi školice glume koju void Davor Dragojević: Tara Nenadović - predsjednica i članovi: Nikša Janjušević, Pavle Bogićević, Vasilisa Jovović, Anika Janjušević, Staša Matović, Marija Škerović, Strahinja Jovović, Marko Pešić, Jovan Backović, Dunja Ćupić, Luka Killian i Lara Dlabač.

Osim u Podgorici, dvije festivalske trupe su gostovale u Herceg Novom i u Mojkovcu. Trupa iz Srbije je svoju predstavu izvela u hercegnovskoj Dvorani Park dok je poljska trupa gostovala u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević.

.  .  .

 

Portal Analitika