Abiznis

Privredna slika Nikšića značajno popravljena

Privredna slika Nišića popravljena je iz korijena, imamo dosta velikih i značajnih firmi, ne samo za ovaj grad, već za cijelu Crnu Goru, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.
Privredna slika Nikšića značajno popravljena
InfobiroIzvor

“Počev od Elektroprivrede, koja sjajno radi, ima i dobre uslove i jezera su do današnjeg dana bila praktično puna i sada ih koriste maksimalno. Normalno, na jesen se očekuju kišni dani i treba ostaviti prostora za nove vode koje će da se ulivaju u ta jezera. Mislim da je Elektroprivreda nosilac ekonomskog razvoja Crne Gore”, rekao je Grbović, dodajući da i Boksiti rade izuzetno dobro i svu proizvodnju izvoze za Kinu.

I Željezara, kaže, radi, ne onako kako bi željeli, ali postoji nada da će i oni ući u dodatne investicije, neophodne za bolje poslovanje.

“Kompanija Goranović je poznata na prostorima ne samo Crne Gore, nego i okruženja, jer ima stalno povećanje izvoza, povećanje prodaje. Ovih dana završavaju jednu veliku investiciju novog dijela fabrike od četiri miliona eura, tako da će tu doći do zaposlenja novih radnika i to nas značajno raduje”, navodi Grbović,

Prema njegovim riječima, kompanija Jovović postiže zavidne rezultate, a raduje ih dobar rad Metalca, koji je privatizovala češka firma.

“I oni zapošljavaju stotinak radnika. Vidim da su ugovorili nove poslove i očekujem da će zaposliti još radnika u Metalcu. Javorak Nikšić radi, vjerovatno bi mogao i bolje, ali opet i oni zapošljavaju oko 80 radnika. Rade izvanredno mljekara Srna, mljekara Nika. Tu je Hotel Jugoslavija, koji je izuzetno dobar i kvalitetan”, nabraja Grbović.

Najavljuje i da će preko IPARD projekta desetak velikih investicija biti pokrenuto u poljoprivredi.

Prvi čovjek Nikšića očekuje i otvaranje nove fabrike za proizvodnju građevinskih materijala, koja ne postoji u Crnoj Gori.

“Sa tim njenim kapacitetom možda će se pokriti 20 odsto potreba za građevinskim materijalima, a to je zaista značajno. Neki povoljni vjetrovi duvaju”, kaže Grbović.

Najznačajnija investicija, ne samo za ovu godinu, već i za prethodnih nekoliko je, ističe, rekonstrukcija gradskog trga u Nikšiću, koji je otvoren 13. jula ove godine.

“Dobili smo jedan sjajan objekat, koji će na dugi niz godina služiti Nikšićanima, a mi ćemo se ponositi njim. To je jedna investicija od milion i po eura i Opština je finansirala potpuno taj projekat. Imali smo jednu donaciju od kineske vlade od 150.000 eura, koje smo koristili za saobraćajnice i trotoare i imali smo donaciju spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću, koju je Dušan Đurović finansirao”, podsjeća predsjednik Opštine Nikšić.

Među bitnim projektima posebno ističe i snadbijevanje seoskih područja vodom.

Najavljuje da će za Dan opštine useliti zgradu od 75 stanova za penzionere, koja je završena, a izgrađene su i dvije zgrade za zdravstvene radnike.

“U međuvremenu počela je izgradnja i 120 stanova za radnike MUP-a”, dodao je Grbović, ističući da se trenutno u Nikšiću radi 15 privatnih zgrada sa više od hiljadu stanova, što je, kako kaže, nekad bilo nezamislivo za Nikšić.

Naglasio je da je očekuju da krenu još neke veće investicije, kao što je drugi blok vjetrenjača na Gvozdu, čija vrijednost će biti oko 70 miliona eura.

“Prvi vjeteropark Krnovo već radi punom parom i zaista postižu dobre rezultate, pogotovo u nekim momentima kada dolazi do zastoja. Sad se vrši remont Mratinja. Ove vjetrenjače rade punom parom i popunjavaju tu nestašicu strujom, a vidim da je struja na berzi skočila značajno i dobro je da se manje uvozi”, ukazao je prvi čovjek Nikšića.

Budžet, rekao je, realno predviđaju već nekoliko godina i ostvaruju ga bez rebalansa.

Grbović ističe da se grade i dvije benzinske pumpe, tri mini hotela, a u međuvremenu su počeli i rekonstrukciju Doma revolucije, koji već 40 godina “stoji ovdje kao jedna mrlja u centru Nikšića”.

“Prva faza radova je završena i očekujemo ovih dana da raspišemo tendere za potencijalne investitore, koji će svojim sredstvima pojedine djelove doma da zakupe, da ih rekonstruišu. Plaćaće određen zakup na 30 godina Opštini, a oni će raditi i obavljati svoje poslove, svoj biznis, u tim prostorima. Tako da ćemo sa rješenjem Doma revolucije zaista potpuno promijeniti sliku našeg grada”, zaključio je Grbović.

Portal Analitika