Crna hronika

Ognjanović zastupao dva glavna čovjeka srpskog i crnogorskog podzemlja

Šef škaljarskog klana Jovica Vukotić godinama unazad, pored biznisa sa kokainom, delio je sa Lukom Bojovićem istog advokata Dragoslava - Mišu Ognjanovića, saznaje "Blic".
Foto: M. ILIĆ / RAS SRBIJA
Foto: M. ILIĆ / RAS SRBIJA
BlicIzvor

Da između škaljarskog klana i klana Luke Bojovića, odnosno Filipa Koraća ne postoje razmirice, ali i da blisko sarađuju, jasno se vidi po tome što ni jednima ni drugima nije bio problem da ih zastupa jedan isti čovjek - advokat Dragoslav Miša Ognjanović.

Ovaj istaknuti advokat, koji je prije nešto više od mjesec dana ubijen u sačekuši na Novom Beogradu, do svoje smrti zastupao je porodicu Bojović u različitim postupcima, kao i njegovog najbližeg saradnika Filipa Koraća.

Dvojica vođa klana ipak nisu bili jedini na Ognjanovićevom spisku klijenata, pa se tako pored njih našao i Bojovićev i Koraćev blizak saradnik iz Crne Gore - vođa škaljarskog klana Jovica Vukotić.

Za sada je nepoznato u kojim postupcima je Ognjanović zastupao Vukotića, s obzirom na to da se do sada protiv njega u Srbiji nije vodio nijedan postupak.

Ono što se zna jeste da su Ognjanovića takođe unajmili “škaljarci” koji su prošle godine uhapšeni u akciji policije u beogradskom restoranu “Durmitor”. Samo tri nedjelje prije nego što je Ognjanović likvidiran ispred zgrade u kojoj je živio, on je pred beogradskim Višim sudom branio svog klijenta u ovom postupku, Miloša Nilovića, kojem se zajedno sa Ilijom Zecom i Mitrom Muratovićem sudilo za nelegalno držanje i nošenje oružja.

Da su „škaljarci“ i klan Luke Bojovića bliski ukazalo je to što su gotovo svi oni imali za advokata Ognjanovića, te je on bio advokat odbrane pred Višim sudom za iznudu u kazinu “Havana”. Okrivljeni Vladimir Popović i Vojislav Kostić označeni su kao pripadnici škaljarskog klana, a uhapšeni su zajedno sa Daliborom Đorićem 2017. zbog iznude 110.000 eura. Popović, koji je i upravnik “Havane” važio je za dobrog prijatelja i saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća. S druge strane, Kostić, bivši žandarm, visoko je u hijerarhiji klana, a njegov brat uhapšen je u novobeogradskom restoranu “Durmitor”, u velikoj policijskoj akciji u kojoj je uhapšeno više pripadnika klana.

Baš zbog ovih klijenata, a prema sada poznatim informacijama iz istrage ubistva advokata, sumnja se da je Miša Ognjanović žrtva obračuna kriminalnih grupa u Srbiji.

Podsjećanja radi, Dragoslav - Miša Ognjanović ubijen je u subotu 28. jula oko 20.30 sati ispred zgrade na Novom Beogradu. U njegovoj likvidaciji vjerovatno je korišćeno oružje koje je imalo prigušivač.

Na advokata je, prema posljednjim informacijama, ispaljeno najmanje 10 hitaca iz pištolja kalibra devet milimetara.

Ognjanović je sigurno praćen nekoliko nedjelja prije likvidacije. Ubice su tada već dobro naučile koje su njegove navike i planovi, što pokazuje i činjenica da su ga ubili nepuna dva mjeseca nakon što se sa suprugom preselio na novu adresu u Ulicu antifašističke borbe na Novom Beogradu.

Plaćenik je dobro znao i gdje su sigurnosne kamere i uspio je da ih zaobiđe prilikom skrivanja i likvidacije. Mjesec i po dana od zločina ubica nije uhapšen.

Uhapšen zbog 135 kilograma kokaina

Jovan Vukotić, koji je označen kao vođa škaljarskog klana, uhapšen je početkom sedmice u Turskoj po potjernici Grčke zbog 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen falsifikovan pasoš, te su ga turske vlasti odmah deportovale za Srbiju, s obzirom na to da ima srpsko državljanstvo. Saslušan je zbog falsifikovanja dokumenata nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana.

Portal Analitika