Društvo

APSS: Pješačite više i vozite bicikl

U Tivtu je obilježen početak Evropske nedjelje mobilnosti (ENM) u Crnoj Gori, koja ima cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života u gradovima, za stanovnike i posjetioce, kroz unaprjeđenje i promociju održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je Multimodalnost, odnosno, kombinovanje načina prevoza u okviru jednog ili više putovanja.
APSS: Pješačite više i vozite bicikl
Portal AnalitikaIzvor

„Ovogodišnja kampanja se fokusira na multimodalnost pod sloganom Kombinuj i kreći se, sa ciljem da pokaže svima koji putuju do posla i škole mnoge benefite korišćenja drugih vidova prevoza pored automobila“, istakla je Fiona McCluney, stalna koordinatorka sistema UN u CG, na konferenciji za medije organizovanoj u okviru ljetnje škole arhitekture APSS u Porto Montenegru.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti, narednih sedam dana, biće organizovane pješačke ture, grupne vožnje bicikala, aktivnosti za djecu, izložbe, radionice i predavanja u Podgorici, Tivtu, Kotoru, Budvi, Nikšiću i na Cetinju. Finalni događaj je zakazan za 22. septembar, kada se obilježava Dan bez automobila.

„Tim aktivnostima želimo da pokažemo da su evropske vrijednosti prisutne i ovdje. Mi ćemo zaštiti prirodu i naše zdravlje. Zagađenje vazduha šteti zdravlju i životnoj sredini i ako je posljednjih decenija smanjena zagađenost, njen nivo je i dalje visok, a problem zagađenosti vazduha istrajava. Nadam se da će ova nedjelja ohrabriti mnoge građane Crne Gore da koriste javni prevoz, biciklo i kreću se pješke onoliko često koliko god je to moguće“, naveo je Aivo Orav,  šef Delegacije EU u CG.

Obilježavanje početka Evropske nedjelje mobilnosti organizovano je u okviru ljetnje škole arhitekture APSS, koja se ove godine održava u Porto Montenegru. Prethodnih sedam dana, 27 studenata iz 12 zemalja pripremalo je, u okviru škole, radove upravo temu održive mobilnosti, sa zadatkom da u Boki Kotorskoj definišu probleme iz te oblasti i nađu rješenja.

„Kroz program APSS-a posvetili smo se temi ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti. Osim što se bavimo ovim globalno značajnim pitanjem, nama je jako važno i pitanje edukacije studenata - neformalne edukacije, u okviru koje studenti mogu da se bave stvarnim problemima, van učionica i institucija, da razvijaju ideje i na inovativan način rješavaju probleme“, navela je Dijana Vučinić, osnivač i programski direktor APSS-a.

Jedna od polaznica APSS-a je i Elizabet Sandel iz Njemačke, koja je projekat, zajedno sa kolegama, posvetila problemu pješačkih zona pored mora.

„Naišli smo na problem – nije moguće šetati mored mora i uživati u okolini na miru. Haos je predstavljen srebrnim trakama, ispod kojih se nalazi madrac, koji predstavlja željeni mir. Na taj način smo prikazali kontrast“, navela je Elizabet.

Evropska nedjelja mobilnosti se obilježava od 2002. godine, u preko 2 000 gradova širom Evrope. Raspored aktivnosti koje će se narednih sedam dana organizovati širom Crne Gore možete pogledati na sajtu http://lowcarbonmne.me

Portal Analitika