Abiznis

Kostić: Pozitivan signal za investitore

 Agencija za kreditni rejting Standard end Purs (S&P) potvrdila je izgled rejtinga Crne Gore, koji je označen kao stabilan, uz očuvanje ocjene B+/B.
Kostić: Pozitivan signal za investitore
PobjedaIzvor

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da, imajući u vidu da je kreditna agencija S&P drugi put potvrdila rejting koji je dodijeljen Crnoj Gori u prošloj godini, ta činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće takve potvrde moglo doći do povećanja rejtinga.

- Na ovaj način je još jedna relevantna svjetska institucija prepoznala ozbiljnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, ali i ukupno povećanje ekonomske aktivnosti koje proističe iz unapređenja opštih uslova poslovanja - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u izvještaju, aktuelna pozicija Crne Gore na rejting listi rezultat je snažnog ekonomskog rasta koji je nastavljen u ovoj godini, koji se procjenjuje na 3,5 odsto. Rast se bazira na razvoju turizma, energetike i infrastrukture, odnosno konkretnije na izgradnji prve dionice autoputa koja će doprinijeti regionalnoj povezanosti i poboljšanju bezbjednosti.

Analitičari su konstatovali snažan rast od 16 odsto u broju posjetilaca, kao i blizu 12 odsto u broju noćenja i to u prvoj polovini godine, dok predviđaju mogućnost dodatne ekspanzije i ljetnjeg i zimskog turizma kroz investicije.

Kostić: Pozitivan signal za investitore

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić naveo je da je veoma važno za crnogorske javne finansije i za ukupnu crnogorsku ekonomiju da je potvrđen rejting Crne Gore i da je izgled ocijenjen stabilnim.

- Ovo je važno iz razloga jer se crnogorske javne finansije nalaze u fazi konsolidacije, pa je to i svojevrsna potvrda valjanosti toga procesa. Uz to, crnogorska ekonomija bilježi rast po značajnoj stopi što je svojevrsna garancija održavanja rejtinga u budućnosti, odnosno uspješnog sprovođenja procesa konsolidacije – kazao je Kostić Pobjedi.

Kostić vjeruje da će se ukoliko se nastave pozitivni trendovi rejting povećati.

- To je od izuzetnog značaja za nas imajući u vidu da smo zemlja koja je zavisna od stranog kapitala, a stabilan rejting je osnovna referentna tačka investitorima na finansijskom tržištu na osnovu koje donose svoje investicione odluke – naglasio je Kostić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika