Društvo

Pored stana – bez stana

Od situacije da platite stan u izgradnji u zgradi koja zbog kraha investitora ostane nedovršena, a vi primorani da sami krpite svoja četiri zida – postoji još gori scenario. 
Pored stana – bez stana
PobjedaIzvor

A nije onaj u kojem investitor utekne s novcem, a kupca ostavi bez krova nad glavom. To je makar ,,čista“ situacija: nema stana, nema prodavca, a nema ni para. Najgori scenario je da jedan isti stan, nekim čudom i uz pečat notara, bude prodat više puta. Pa kupcima, sem finansijskog kraha ostaje i povlačenje po sudu, ne bi li dokazali da su baš oni vlasnici…

Takvu su nafaku imali kupci stanova u maloj zgradi u podgoričkom naselju Donja Gorica, u Ulici arhonta Petra, čiji je investitor bio sada odbjegli Vladan Nicović.

On je javnosti poznat kao bivši stečajni upravnik AD Gradski saobraćaj, kasnije biznismen i investitor u građevinarstvu. Država je za njim, zbog pravosnažne presude za pronevjere u Gradskom, raspisala i potjernicu. Do danas ostaje van dometa.

POČETAK AGONIJE

Objekat u Donjoj Gorici počeo je da se gradi 2011. godine. Nicović je prethodno imao već neke završene zgrade u koje su kupci ušli bez problema, odnosno dočekali da budu završene.

- Naravno da sam se prethodno raspitao kakvo su iskustvo na tržištu imali kupci u drugim objektima ovog investitora. Nije bilo značajnijih problema, sem kašnjenja od dva mjeseca u završetku objekta. Mi smo u Donjoj Gorici, kao i kupci stanova u jednoj zgradi na Zabjelu, ispostavilo se, prošli mnogo gore – kaže sagovornik Pobjede kojeg je stan kupljen kod Nicovića koštao mnogo novca i nerava, iako je na kraju uspio da dovrši stan i dokaže vlasništvo.

Naime, kada su radovi zastali, a Nicović ispario, 2012. godine se pokazalo da su pojedini stanovi ,,imali više vlasnika“. Na koncu se došlo do podatka, o čemu je Pobjeda pisala prije sedam godina, da je na osam stanova, kako se ispostavilo, bilo 16 uknjižbi, a jedan stan je bio prodat čak tri puta. Dvojici kupaca pojedinačno, a trećem je stan prodat u paketu sa cijelom zgradom. Da, upravo tako, cijela zgrada je prodata naknadno, a posrijedi je bio pokušaj investitora da na taj način prebije potraživanje prema povjeriocu.

Prema riječima sagovornika Pobjede koji nije želio da priča imenom, i pored uloženog novca zapala ga je poluzavršena zgrada, odnosno stan koji je trebalo dovršiti, a onda i sačuvati od pokušaja da se na njega upišu tereti bez osnova.

- Da ne govorim o tome da me je kvadrat stana koštao dvostruko, kad sve saberem. O gubljenju nerava i izdacima za advokata, da i ne govorim – kaže Pobjedin sagovornik.

On je tek nedavno, poslije više od sedam godina od početka gradnje objekta u Donjoj Gorici, uspio da sudski riješi sve peripetije.

- Imao sam sreću što sam stan kupio prvi i ušao u posjed i što sam kasnije dokumentovao svaki uloženi cent, kao i vrijeme dogradnje objekta koji je ostavljen nezavršen – navodi on.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika