Abiznis

Ministar Nurković za jačanje saradnje sa Međunarodnom pomorskom organizacijom

Drugog dana Međunarodnog foruma pomorstva u Batumiju, u Gruziji, ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa Kitackom Kimom, generalnim sekretarom Međunarodne pomorske organizacije, Andru Tanom, izvršnim drektorom pomostva i lučke uprave Singapura, kao i sa drugim kolegama iz regiona.
Ministar Nurković za jačanje saradnje sa Međunarodnom pomorskom organizacijom
Izvor

Ministar je sa Kitackom Kimom razgovarao o načinima o produbljivanju saradnje u oblasti pomorstva sa Međunarodnom pomorskom organizacijom, posebno vezano za usvajanje i sprovođenje propisa i regulativa koje bi rezultirale u potpunoj usklađenosti Crne Gore sa međunarodnim standardima u ovom sektoru.

Iz ministarstva saobraćaja i pomorstva podsjećaju da se Crna Gora već nalazi na tzv. Bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije, što znači da sva ovlašćenja izdata našim pomorcima zadovoljavaju standarde iste.

Pored ovoga, ministar Nurković je iskoristio priliku da sa Andru Tanom razmijeni iskustva vezana za upravljanje lukama, posebno u oblasti kontejnerskih terminala. Luka u Singapuru za koju je zadužen Tan je druga kontejnerska luka po veličini u svijetu po broju TEU jedinica koje se pretovare na godišnjem nivou, odmah iza luke u Šangaju. Gospodin Tan je, u tom kontekstu, ponudio Nurkoviću podršku u vidu razmjene iskustava i znanja kako bi se kapacitet i konkurentnost luka u Crnoj Gori povećala.

Ministar Nurković  se tokom svog boravka u Batumiju sastao i s ministrom ekonomije i održivog razvoja R. Gruzije Giorgijem Kobuliom, u čijem je portfelju i oblast saobraćaja. Na bilateranom sastanku se razgovaralo o unapređenju saradnje između Crne Gore i R. Gruzije prvenstveno u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja, a dogovoreni su i dalji koraci radi sprovođenja ovog cilja.

Portal Analitika