Abiznis

Malteški pasoš novi statusni simbol među bogatašima

Najnoviji statusni simbol bogataša širom svijeta je, vjerovali ili ne, pasoš jedne zemlje. Naime, šarmantna mediteranska destinacija koja nudi jedinstvene plaže, lijepo vrijeme i opušten način života jedna je od najtraženijih među bogatašima koji masovno apliciraju za njen pasoš.
Malteški pasoš novi statusni simbol među bogatašima
bankar.meIzvor

Pasoš Malte, koja je dio Evropske Unije, daje vam privilegiju da bez vize putujete u 182 zemlje.

Osim toga, Malta ne nameće takse na njihove prihode, pokretnu i nepokretnu imovinu i naplaćuje samo 15 odsto poreza na novac koji je unijet u zemlju.

"Ako imate jahtu i dva aviona, sljedeće što vam je potrebno je pasoš Malte", kaže Kristijan Kalin, direktor kompanije "Henley & Partners" .

"To je posljednji statusni simbol. Imamo klijente koji jednostavno vole u svojoj kolekciji da imaju pasoše različitih zemalja".

Malta je jedna od 10 zemalja na svijetu koja dozvoljava strancima da kupe državljanstvo, tačnije da investiraju novac i doprinesu razvoju zemlje u zamjenu za državljanstvo.

Zanimljivo je da je pasoš Malte jeftiniji od austrijskog i kiparskog pasoša za skoro milion i po eura i košta "samo" 1,25 miliona eura.

Akcija "kupite pasoš" prirodno, privukla je najviše Rusa, a Malti donijela preko 700 investitora i 960 miliona eura.

Portal Analitika