Crna hronika

Vukotić imao holandski pasoš

Kada je Jovan Jovica Vukotić, koji prema evidenciji bezbjednosnih službi slovi za vođu škaljarskog klana, u ponedjeljak uhapšen, u Antaliji, imao je kod sebe holandski pasoš potvrđeno je Pobjedi iz srpske policije.
Vukotić imao holandski pasoš
Portal AnalitikaIzvor

On je odmah nakon hapšenja izručen Srbiji i nakon dva dana priveden je na saslušanje u Drugi opštinski sud u Beogradu, gdje mu je određen pritvor do 30 dana zbog falsifikovanja isprave. Taj predmet Turska je ustupila Srbiji jer Vukotić ima dvojno državljanstvo srpsko i crnogorsko.

Vukotiću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva.

Za njim su, kako je juče saopštio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, grčke vlasti raspisale međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je umiješan u trgovinu 136 kilograma kokaina.

" Ovo je složen slučaj. Tužilaštvo i policija ga sagledavaju na ozbiljan način i trudimo se da dajemo što manje informacija. On je protjeran iz Turske u Srbiju, pošto je naš državljanin", pojasnio je Stefanović za TV Pink.

On je istakao da se u Srbiji protiv Vukotića vodi krivični proces, ali da je i Grčka pokrenula međunarodnu Interpolovu potjernicu zbog sumnje da je umiješan u transport i trgovinu 136 kilograma kokaina.

" Bićemo u kontaktu s grčkim vlastima oko toga. Očigledno je da se radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi i zato mi je drago da policije u regionu, ali i šire, dobro sarađuju", naglasio je Stefanović.

Uprkos dobroj saradnji policija u regionu veliko je pitanje da li Vukotić napustiti srpsku teritoriju i biti izručen grčkom pravosuđu, jer Srbija sa Grčkom nema potpisan sporazum o izručenju svojih državljanja.

Osim toga, beogradski advokat Borivoje Borović istakao je za Pobjedu da Grčka ne može predmet za šverc kokaina ni da ustupi Srbiji.Ovo je presedan u ponašanju, nevjerovatno je da se sve ovo, izručenje Vukotića Srbiji, radi zbog falsifikovanja dokumenata ocjenjuje Borović i pretpostavlja da „postoje neki drugi razlozi i druga pozadina ovog slučaja“.

Prema informacijama koje je Pobjeda dobila od više izvora iz srpske policije, Vukotić je u vrijeme hapšenja bio u društvu bugarske državljanke, koja nema kriminalni dosije i koju turska policija nije hapsila.

Inače, Jovan Jovica Vukotić je u spuškom zatvoru proveo devet mjeseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002. Njemu se sudilo u odsustvu zbog učešća u pucnjavi koja se dogodila 2012. godine, ali je oslobođen tih optužbi.

Sutkinja Osnovnog suda u obrazloženju je navela da „nije bilo dokaza“ da je Vukotić učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjen Tivćanin Dejan Deković u diskoteci „Madam Koko“. Nakon pravosnažne presude njegovo ime „skinuto“ je sa međunarodne potjernice.

On je bio pod istragom zbog sumnje da je utajio 22.800 eura poreza i doprinosa kao izvršni direktor i osnivač firme ,,V2“.

Portal Analitika