Društvo

Podrška daljoj realizaciji SEEIIST projekta

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, sastala se danas sa zamjenicima generalnog direktora za tehničku saradnju i nuklearne nauke, Međunarodne agencije za atomsku energiju, gdinom Dazuom Jangom i gdinom Aldom Malavasiom, koji su potvrdili dalju punu podršku Agencije regionalnom projektu, o osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi. Predstavnici Agencije su, pored ostalog, predložili da se naredni sastanak Upravnog odbora Međunarodnog instituta održi u sjedištu IAEA u Beču, izražavajući i spremnost da učestvuju na sastancima Odbora.
Podrška daljoj realizaciji SEEIIST projekta
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, zamjenik generalnog direktora, gdin Aldo Malavasi, je čestitao na ostvarenom napretku, u razvoju regionalnog projekta SEEIIST, uključujući i njegovu političku i naučnu dimenziju. Potvrdio je spremnost Agencije da finansijski i stručno podrži planirane obuke kadra, budućih nosilaca projekta, kao i da Agencija pruži konsultantske usluge u svim fazama projekta.

U okviru dosadašnje saradnje na SEEIIST projektu, na naučnom Forumu u Trstu, koji je Ministarstvo nauke organizovalo u januaru ove godine, u saradnji sa ICTP institutom, Međunarodna agencija za atomsku energiju je najavila pola miliona eura za obuke kadra.

Ministarka Damjanović je izrazila zahvalnost sagovornicima na angažovanosti i podršci koju Agencija pruža od iniciranja projekta. U tom smislu, ukazala je na važnost i najavljene podrške Evropske komisije, a koju je afirmisao komesar za nauku i istraživanje, Karlos Moedaš, i na jučerašnjoj konferenciji o istraživačkim infrastrukturama (ICRI 2018), koja je održana u Beču.

Zamjenik generalnog direktora za tehničku saradnju, gdin Jang, je kazao da je saradnja na ovom projektu od regionalnog značaja svojevrstan nastavak odlične saradnje koju Agencija ostvaruje sa Ministarstvom nauke. Na sastanku su detaljnije razmijenjena mišljenja o konkretnim modalitetima finansijske i tehničke podrške, kao i konsultantskih usluga Agencije. Pored ostalog, to uključuje i naučne posjete budućih istražavača i naučnika sličnim centrima, u cilju daljeg razvoja potrebnih vještina i specijalističkih znanja.

Sastancima je prisustvovala ambasadorka, stalna predstavnica pri UN, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama, gđa Slavica Milačić i projektni menadžer u Ministarstvu nauke Saša Ivanović.

Crna Gora je od 2007. godine u saradnji sa IAEA realizovala 13 projekata u vrijednosti od oko 3.380.000 eura. Ove, i naredne godine, realizuju se dva projekta, za Klinički centar Crne Gore i Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, u ukupnoj vrijednosti od 609.090 eura.

Programi tehničke saradnje predstavljaju najznačajniji i najintenzivniji oblik saradnje Crne Gore sa agencijom IAEA. Crna Gora učestvuje u projektima koji se odnose na medicinu, biotehnologiju, poljoprivredu, životnu sredinu, veterinu, kulturno nasljeđe, a u njima takođe učestvuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za zaštitu životne sredine, „Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore“ d.o.o (CETI), Univerzitet Crne Gore, JU „Institut za javno zdravlje“, Specijalistička veterinarska laboratorija, Klinički centar Crne Gore, kao i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

Portal Analitika