Region

EP: Izglasali viznu liberalizaciju za Kosovo

Evropski parlament (EP) podržao je otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, a konačnu odluku donijeće kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova Evropske unije (EU).
EP:  Izglasali viznu liberalizaciju za Kosovo
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

Otvaranje pregovora o viznoj liberalizaciji podržalo je 420 poslanika EP, protiv je bilo 186, dok je 20 poslanika bilo uzdržano.

Izvjestilac za liberalizaciju, poslanica Tanja Fajon, prije početka glasanja kazala je da je Kosovo ispunilo sve uslove i pozvala poslanike EP da podrže liberalizaciju, prenosi Al jazeera Balkans.

Nakon odluke EP, počeće razgovori sa državama članicama EU, kako bi se u daljem postupku izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Unije.

Prvobitno je predviđeno da se o viznoj liberalizaciji za Kosovo glasa u EP u oktobru, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasjedanju, saopšteno je iz Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Za usvajanje vizne liberalizacije potrebna je kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj zahvalio je EP na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Građani Kosova, budite srećni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih država članica. EP je podržao naše pravo na slobodu kretanja", saopštio je Haradinaj na svom fejsbuk /facebook/ profilu.

Ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli, rekao je da je Priština prošla jedan izazov.

Evropska komisija (EK) ranije je saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je EU da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu ne mogu da putuju bez viza u države Šengen zone.

Portal Analitika