Podgorica

Dobit 8,5 puta manja, ukazuju na potrebu poskupljenja vode

Podgoričko preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ ostvarilo je lani dobit od 48.792 eura, što je osam i po puta manje nego 2016. godine. Iz ovog preduzeća ukazuju na potrebu poskupljenja vode, jer trenutne cijene vode ugrožavaju operativnu efikasnost preduzeća.
Dobit 8,5 puta manja, ukazuju na potrebu poskupljenja vode
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Prema Izvještaju o poslovanju, kojeg objavljuje Portal Analitika, za period januar - decembar 2017. godine, „Vodovod“ je ostvario ukupan prihod u iznosu od 14.146.743 eura, dok ukupni rashodi u istom periodu, iznose 14.021.203 eura.

„Proizilazi da je ostvarena neto dobit 48.792 eura, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine, što je bilo i za očekivati obzirom da je ovo Društvo ukazivalo na potrebu povećanja cijena vode i usluga odvođenja otpadnih voda. Poslovanje po aktuelnim cijenama je ugrozilo operativnu efikasnost kompanije i dovelo do smanjenja investicionih aktivnosti“, navodi se u Izvještaju.

Ostvareni poslovni prihodi su, ipak, na nivou prošlogodišnjih.

„Posmatrano pojedinačno, povećanje prihoda u odnosu na 2016. godinu imamo kod prihoda koji je ostvaren od prodaje vode i odvođenja otpadnih voda za 6,27% i kod ostalih poslovnih prihoda za 6,33%, dok su se prihodi po osnovu radova i usluga manji u odnosu na 2016. godinu“, piše u Izvještaju.

Takođe, prihodi od finansiranja i vanredni prihodi su manji za 3,62% u odnosu na 2016. godinu. Što se tiče poslovnih rashoda, bilježi se povećanje kod svih troškova, osim kod troškova materijala i električne energije.

Podsjetimo, Portal Analitika je objavila analizu u kojoj se navodi  da je cijena kubika vode iz gradskih vodovoda Žabljaka i Kolašina veća je nego iz cjevovoda Glavnog grada.

Prema zvaničnom Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku, podgorička domaćinstva plaćaju kubik vode 37,9 centi, žabljačka 38 centi, a cijena kubika vode za stanovnike Kolašina je visokih 49 centi.

Izobilje izvora vode u ova dva sjeverna grada nijesu spriječile gradske vodovode da odrede paprene cijene česmovače i za pravna lica.Tako, pravna lica sa Žabljaka plaćaju kubik česmovače 1,56 eura, cijena za kolašinska preduzeća je 1,47 eura, dok podgorička mala privreda plaća 1,243 eura, po kubiku.

U gradskom vodovodu, prema podacima regulatora, ukupno je uposleno 561 radnika.

„Vodovod“ je prije dvije godine tražio povećanje cijene vode, što je glatko odbila uprava Glavnog grada.

O izvještaju će gradski parlament raspravljati na sjednici koja je zakazana za 27. septembar.

Portal Analitika