Društvo

Pregledali 91 rad, nema plagijata

Univerzitet Crne Gore je od 12. aprila, otkako je usvojena odluka o korišćenju Ithenticate softvera za utvrđivanje plagijata, provjerio autentičnost 91 rada i svi su u redu, rečeno je Pobjedi iz ove ustanove.
Pregledali 91 rad, nema plagijata
PobjedaIzvor

Precizirali su da su na plagijarizam testirali sedam doktorata, 78 magistarskih radova i šest publikacija koje izdaje UCG.

- Ove provjere se sprovode radi sprečavanja akademskog plagijarizma na UCG. Za navedene radove, provjera putem softvera se obavlja prije dostavljanja na uvid javnosti, kako bi se, u slučaju da se utvrdi da postoje elementi koji ukazuju na plagijat, preventivno djelovalo i izvršile potrebne korekcije.

Dakle, riječ je, prije svega, o prevenciji plagijarizma – naveli su iz UCG. Univerzitet, kako dodaju, kao naučno-obrazovna ustanova, obavlja redovne provjere originalnosti magistarskih/master radova, doktorskih disertacija, publikacija koje izdaje u okviru izdavačke djelatnosti, vodeći računa o opštem dobru i očuvanju integriteta akademske zajednice.

Pojašnjavajući na koji način funkcioniše ovaj softver, kažu, između ostalog, da se primjenjuje automatizovana provjera autorskih radova, dostavljenih u elektronskom obliku.

- Koristi se licencirani softver za detekciju plagijata iThentiUCG od aprila provjerava autentičnost magistarskih i doktorskih radova Pregledali 91 rad, nema plagijata Ove provjere se sprovode radi sprečavanja akademskog plagijarizma na UCG, a obavljaju prije nego što se rad dostavi na uvid javnosti, rečeno je Pobjedi sa Univerziteta Crne Gore Ljekari koji su radni odnos zasnovali u inostranstvu, najviše su se odlučili za Njemačku, Švajcarsku, Švedsku i Austriju. Od država u regionu, ljekari su odabrali Srbiju i Sloveniju. Iz Sindikata doktora medicine u više navrata su upozoravali da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova. Sl. R. cate, čiju licencu posjeduje UCG. Evaluaciju autorskih radova obavljaju stručna tijela na UCG: Odbor za monitoring magistarskih studija, Odbor za doktorske studije i Uređivačkog odbora Univerziteta – pojasnili su oni.

 

 

2109plagijat

Traže od fakulteta da nabave softver za diplomske, seminarske...

Iz Univerziteta Crne Gore istakli su da se provjera originalnosti doktorskih disertacija i master radova obavlja centralizovano u ovoj ustanovi.

Zatražili su, s druge strane, od fakulteta da nabave softver kroz koji bi se provjeravali ostali radovi. - Svim organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore je sugerisano da nabave dodatni softver u cilju provjera seminarskih, diplomskih, specijalističkih radova ... – naveli su oni.

 

 

Portal Analitika