Društvo

Sud časti UCG pokrenuo postupak protiv dekana Građevinskog fakulteta

Sud časti Univerziteta Crne Gore pokrenuo je postupak po tužbi rektora Danila Nikolića da bi ispitao osnovanost njegovih navoda da je dekan Građevinskog fakulteta Srđa Aleksić povrijedio Etički kodeks, saznaje Pobjeda.
Sud časti UCG pokrenuo postupak protiv dekana Građevinskog fakulteta
PobjedaIzvor

Nikolić je krajem jula prijavio i zatražio odgovornost Aleksića jer je, kako tvrdi, u periodu junjul pokušao da utiče na senatore da glasaju po njegovom zahtjevu onda kada je trebalo izabrati u zvanje dvije nastavnice sa Građevinskog fakulteta.

Nikolić smatra da je time ,,zloupotrijebio svoju funkciju i prekoračio svoja zakonska ovlašćenja“.

- Poslali smo dekanu Aleksiću zahtjev da se izjasni, biće onda formirano vijeće i uslijediće dalja procedura. Do donošenja pravosnažne odluke više se nećemo oglašavati o tome - rečeno je Pobjedi kratko u Sudu časti. Izjašnjenje Dekan Građevinskog fakulteta kazao je ranije za naše novine da nije povrijedio Etički kodeks. - Ja da sam smatrao da sam išta povrijedio, to ne bih uradio. Nijesam uradio ništa loše. Ništa što na bilo kakav način može da škodi bilo kojoj akademskoj zajednici – rekao je ranije Aleksić.

Rektor UCG, međutim, nije saglasan sa njim. Kada je zatražio od Suda časti da pokrene ovaj postupak, naveo je da se na osnovu dekanovih istupa postavlja pitanje njegove profesionalne odgovornosti, kao i odgovornosti prema kolegama i prema instituciji - Univerzitetu Crne Gore.

- U svojstvu dekana javno je pokušao uticati na članove Senata UCG da glasaju prema njegovom zahtjevu vezano za izbore u akademska zvanja za dvije koleginice slanjem imejl dopisa svim senatorima, bez znanja i odobrenja rektora kao predsjednika Senata, iako zna da on kao dekan nema takvih ovlašćenja. Stavove organa fakulteta zastupa predstavnik fakulteta u Senatu – naveo je rektor u tužbi. U ovom slučaju je sporno, kako je dodao, i što je Aleksić senatorima poslao dopis neradnog dana, 30. juna, jer to predstavlja ,,određeni vid uznemiravanja članova akademske zajednice“.

- Posebnu težinu ima izjava dekana Aleksića upućena senatorima da će se ,,u vrijeme trajanja predstojeće sjednice Senata dekan Građevinskog fakulteta nalaziti ispred zgrade Rektorata i biti im dostupan u najkraćem mogućem roku“ – negodovao je Nikolić.

Tužba

U tužbi je zaključio da istupanje dekana Građevinskog fakulteta ,,narušava ugled i dostojanstvo svih pripadnika akademske zajednice UCG i njegovih organa, ometa funkcionisanje rada Senata kao najvišeg akademskog tijela i predstavlja negativno kvalifikovanje na račun profesionalnog i stručnog djelovanja organa UCG“.

- Svaki član akademske zajednice samom pripadnošću toj zajendici prihvata i etička načela, među kojma je i član 1 tačka 3 Etičkog kodeksa ,,da se pripadnicima univerzitetske zajednice jemče jednaki uslovi ostvarivanja profesionalnih prava i obaveza, iskazivanja, intelektualnih sposobnosti i napredovanja, te da je neprihvatljiva bilo koja vrsta djelovanja (lobiranje, zloupotreba pozicije autoriteta i slično) u cilju stvaranja povlašćene pozicije pojedinaca ili grupe na štetu profesionalnih kriterijuma – zaključio je u tužbi Nikolić. Za povredu Etičkog kodeksa Sud može izreći javnu opomenu, javnu osudu koja bi bila objavljena na sjednici Senata ili javnu osudu koja se potom objavljuje u Biltenu UCG.

Portal Analitika