Politika

Kolegijum početkom oktobra o detaljima

Kolegijum predsjednika Skupštine trebalo bi početkom oktobra da dogovori detalje vezane za formiranje radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva - nezvanično saznaje Pobjeda. Radna grupa biće formirana, kako nam je potvrđeno, početkom jesenjeg zasijedanja, i to u parlamentu, što je čvrst stav DPSa koji je inicijator osnivanja tog tijela.
Kolegijum početkom oktobra o detaljima
PobjedaIzvor

DPS je, kako je Pobjedi rečeno, spreman na kompromis sa svim opozicionim partijama, uključujući Demokrate i Uru koji bojkotuju parlament, ali dijalog će se odvijati u Skupštini.

- Obaveza nam je da formiramo radnu grupu i da implementiramo sve preporuke ODIHR-OEBS prije narednih lokalnih i parlamentarnih izbora. Radna grupa je jedini pravni okvir za izborne reforme i ona će biti formirana u parlamentu – kaže Pobjedin izvor.

S obzirom na to da je Demokratska partija socijalista kategorična da radna grupa treba da se formira u Skupštini, kao i da se radi optimizacija izbornog zakonodavstva umjesto kompletne reforme, nije realno očekivati da će Demokrate i Ura učestvovati u radu tog tijela. Demokrate su ranije poručile da im je neprihvatljiv DPS-ov prijedlog, da nije dovoljno optimizovati izborno zakonodavstvo, već ga sveobuhvatno reformisati, uključujući i medijske zakone, zatim naći održiva rješenja za izbor članova Sudskog i Savjeta RTCG, kao i potvrditi datum parlamentarnih izbora i dogovoriti datum održavanja lokalnih izbora u Crnoj Gori. Bečić i Abazović traže formiranje privremenog ad hoc odbora od 14 članova, i to šest imenovanih na prijedlog parlamentarne većine, pet opozicije, a dva nevladinih organizacija koje su ostvarile javnu prepoznatljivost u oblasti izbornog procesa.

Najnovije poruke iz Demokratske Crne Gore su da su čak spremni i na bojkot do kraja mandata ako se ne udovolji svim njihovim zahtjevima. DPS će prilikom formiranja radne grupe i izmjena izbornog zakonodavstva morati da traži kompromis sa Demokratskim frontom, kako bi se obezbijedila dvotrećinska većina za usvajanje izmjena „krovnog“ izbornog zakona – o izboru odbornika i poslanika. Front je ranije predložio da bi radna grupa trebalo da bude redovno parlamentarno tijelo, što je na fonu onoga što predlaže DPS.

Međutim, razlika je u tome što se DF neće zadovoljiti samo optimizacijom izbornog zakonodavstva, jer taj opozicioni savez, kako je više puta poručivao, smatra da je potrebno raditi ukupnu reformu izbornih zakona. To bi uključivalo izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i registrima prebivališta i boravišta. DF se, osim toga, zalaže za paritetan princip u radnoj grupi shodno broju osvojenih mandata i traži mjesto kopredsjednika tog tijela. Izričito je protiv učešća NVO sektora u radnoj grupi.

DPS je Kolegijumu predsjednika Skupštine sredinom jula podnio inicijativu za formiranje radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora, uz obrazloženje da „kao najveća i najodgovornija partija u Crnoj Gori“ želi da da najveći doprinos u novoj radnoj grupi. Inicijativa je dobila „zeleno svijetlo“ od šefa parlamenta Ivana Brajovića, koji je, takođe, kategoričan da je mjesto za dijalog i formiranje radne grupe – parlament.

- Nijedan politički subjekat više nije u prilici da ucjenjuje i traži izgovore za neučešće u unapređenju izbornog ambijenta – poručio je Brajović, nakon što je dobio pisani prijedlog poslaničkog kluba DPS-a. Posljednja radna grupa koja se bavila izbornim zakonodavstvom bila je formirana prošle godine i više mjeseci se bavila usklađivanjem izbornih zakona sa OEBS-ovim preporukama. Značajan dio posla je završila, ali izostalo je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer je opozicija uskratila dvotrećinsku podršku. U radu ove radne grupe nijesu učestvovali opozicioni poslanici.

Portal Analitika