Abiznis

Deset kompanija želi da upravlja aerodromima

Za crnogorske aerodrome vlada veliko interesovanje renomiranih stranih kompanija, saopštio je juče ministar saobraćaja Osman Nurković, na okruglom stolu povodom završetka javne rasprave o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i nacrtu ugovora o koncesiji. Iz SD su ponovili da smatraju da su predložena dokumenta nezakonita po više osnova, dok iz SDP pitaju da li će se dužničko-povjerilački odnosi između Montenegro erlajnza i Aerodroma riješiti prije ulaska u koncesiju.
Deset kompanija želi da upravlja aerodromima
Nova PobjedaIzvor

- Za ovu koncesiju zainteresovane su tri francuske renomirane firme iz te oblasti, dvije turske, dvije njemačke i po jedna iz UAE, Kuvajta i Južne Koreje – kazao je Nurković.

ZASTIĐE

Prema njegovim riječima, trenutno stanje aerodroma ne zadovoljava potrebe ni građana ni putnika, ni privrede, a pogotovo ne turističke. On je kazao da je obaveza koncesionara da investira i da je neophodna odluka da se što prije krene u proširenje aerodroma.  - Aerodrom u Tivtu je zastiđe, to nije primjereno aerodromima ni mnogo nerazvijenijih turističkih destinacija. Pravimo rizorte od milijarde, a čeka se dva sata na ukrcavanje u avion ili putnici odu u prostoriju gdje nema toaleta, to se ne može dozvoliti - dodao je Nurković. Nurković je bio posebno kritičan prema menadžmentu kompanije Aerodromi CG. - Ne rukovodi se dobro aerodromima. Iz komercijalnih usluga na crnogorskim aerodromima ostvaruje se prihod od 12 do 14 odsto, a prosjek na evropskim aerodromima je oko 48 odsto – rekao je Nurković. On je naveo da se 15 godina priča o noćnom slijetanju na tivatski aerodrom, iako je kompanija imala novac za to. 

SVIJETLA TAČKA

- Je li postojao ijedan razlog da se to ne uradi. Na računima Aerodroma CG ima 25 miliona eura, a nisu stvorili elementarne uslove za normalno funkcionisanje aerodroma – kazao je Nurković. Savjetnica izvršnog direktora za poslovnu politiku Aerodroma CG, Biljana Jovanović, rekla je da mora da demantuje Nurkovića u vezi sa stanjem u Aerodromima. - Period razvoja aerodroma treba da se nastavi, čime ćemo obezbijediti bolji komfor putnika. Aerodromi nijesu zastiđe već svijetla tačka i pokazuju kako se sredstvima na najbolji način upravlja, kada se upravlja domaćim kvalitetnim resursima - rekla je Jovanović. Ona je kazala da se razvoj ne smije prepustiti nekome ko ne prepoznaje ono što su potrebe jedne države, naročito ako dolazi iz druge zemlje. - Prilikom vođenja državnih poslova, nije sve u novcu. Treba obezbijediti interes svih građana Crne Gore. Završiću s onom narodnom - tuđa ruka svrab ne češe - navela je Jovanović. Poslanik SD Boris Mugoša pitao je da li su sva ta dokumenta zakonita, jer je stav te partije da su ona nezakonita po više osnova. On je pitao da li su dali spisak potrebne tehničke dokumentacije, kao i da li postoji način rješavanja imovinskopravnih odnosa. - Nije pametno krenuti u projekat ako nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi - rekao je Mugoša. Nurković je odgovorio da će se baviti rješavanjem imovinskopravnih obaveza u narednom periodu. - Aerodrom u Tivtu nema nijedan teret. Prvo je potrebno da se investicioni plan usvoji i da se odredi šta da se radi na tom projektu, a država se mora obavezati da to riješi - naveo je Nurković.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika