Društvo

„Koktel“ koji može da bude smrtonosan

 Podatak koliko osoba je u našoj zemlji zatražilo pomoć usljed upotrebe kombinacije energetskih pića, alkohola i droga u Institutu za javno zdravlje nemaju, ali su Pobjedi u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore kazali da nerijetko imaju i takvih pacijenata.
„Koktel“ koji može da bude smrtonosan
Nova PobjedaIzvor

- Ako su se ovakvi korisnici javili na tretman, oni su u rutinsku statistiku Instituta prijavljeni pod dijagnozom mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja usljed upotrebe alkohola, dok za poremećaje usljed pretjerane upotrebe energetskih napitaka ne postoji specifična dijagnoza po kojoj bismo mogli iz redovne statistike izvući podatak o ovoj kombinaciji - pojasnili su iz ove ustanove. Posljednji podaci kojima raspolažu u Institutu su informacije ESPAD istraživanja (Evropsko istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima) iz 2015. godine koje je pokazalo da je u Crnoj Gori 26 odsto šesnaestogodišnjaka kombinovalo energetska pića sa alkoholom. Ovo istraživanje među mladima (uzrast 16 godina) radi se svake četvrte godine.

ISTRAŽIVANJE

- U ESPAD istraživanju 2015. godine utvrđeno je da je ikad u životu 76 odsto djece uzrasta 16 godina konzumiralo energetska pića, a energetska pića u kombinaciji sa alkoholom pilo je njih 26 odsto. Tokom 12 mjeseci prije sprovođenja istraživanja više od polovine (62 odsto) pilo je energetska pića, a u kombinaciji sa alkoholom 21 odsto. Mjesec dana prije sprovođenja istraživanja, 16 odsto je konzumiralo alkohol zajedno sa energetskim pićima - kazali su Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje. Stručnjaci pojašnjavaju da energetska pića sadrže kofein, a da on djeluje kao stimulans tako što privremeno odgađa umor i pospanost „ali previše kofeina dovodi do osjećaja uznemirenosti i nelagode“. - Velike količine kofeina izazivaju dehidrataciju (pretjerani gubitak tjelesnih tečnosti) koja je slična onoj koju uzrokuje alkohol, te stoga konzumiranje proizvoda koji sadrže kofein nije preporučljivo djeci, trudnicama i hroničnim srčanim bolesnicima. Energetska pića sadrže pored kofeina i velike količine šećera koje sa ostalim sastojcima mogu uništiti nadbubrežnu žlijezdu, a njihovim dugotrajnim korišćenjem dolazi do depresije nervnog sistema - pojašnjavaju iz ove zdravstvene ustanove. Upozoravaju da su ova pića opasna po zdravlje kada se duže koriste, kao i miješanjem sa alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika