Fudbal

Crna Gora srušila Litvaniju za prvu pobjedu u LN

Fudbalska reprezentacija Crne Gore ostvarila je pobjedu u utakmici drugog kola grupe 4 Lige nacija, savladavši selekciju Litvanije rezultatom 2-0.
Crna Gora srušila Litvaniju za prvu pobjedu u LN
Portal AnalitikaIzvor

Potpuna dominacija crnogorskih reprezentativaca viđena je večeras na Gradskom stadionu u Podgorici. Izabranici Ljubiše Tumbakovića savladali su reprezentaiju Litvanije rezultatom 2-0 u utakmici drugog kola grupe 4 Lige nacija. Od samog starta vidjelo se da su Crnogorci tehnički potkovanija ekipa. Posjed lopte je već nakon početnih minuta bio uveliko na strani naše selekcije. Nije se čekalo previše do prve ozbiljne prilike na meču koju je na sreću Litvanije propustio Marko Janković u 20. minutu meča. U još ozbiljnijoj situaciji našao se i Fatos Bećiraj deset minuta kasnije ali je ponovo mirnu mrežu spasio golman Litvanije, Ernestas Setkus.

Prvi pogodak na meču stigao je u 34. minutu kada je nakon dosuđenog jedanaesterca siguran bio kapiten Crne Gore - Stefan Savić. Šokirane protivnike naše selekcije iskoristili su Tomašević i Janković. Nakon brze kontre lotpa je stigla do Tomaševića po desnom boku koji je oštrom loptom sjajno pronašao Marka Jankovića za laku realizaciju i drugi, ispostaviće se i posljednji, pogodak na meču. U nastavku utakmice gledali smo dosta slabiji tempo, što se i očekivalo. Nevidljiva Litvanija nije uspjela ni u drugom dijelu meča da stvori ozbiljnu priliku, a sve jalove šuteve je lako zaustavio Danijel Petković. Crna Gora je do kraja meča priprijetila još par puta šutevim sa distance, ali se rezultat nije mijenjao.

Nakon dva odigrana kola Crna Gora ima četiri boda. Isto toliko ima i Srbija koja je večeras u Beogradu igrala 2-2 protiv Rumunije. Litvanija ima 0 bodova.

Tok meča:

93' Kraj meča. Crna Gora slavi rezultatom 2-0!

87' Selektor Crne Gore koristi i treću izmjenu. Izlazi Marko Janković ulazi Aleksandar Boljević.

85' Pritiskali su iz par navrata crnogorski reprezentativci ali su šutevi sa distance završili pravo u rukavice golmana Litvanije.

80' Savić ne može da nastavi meč. Izlazi strijelac prvog gola a mijenja ga Boris Kopitović.

78' Vorobjovas čupa jankovića i prekida kontru. Žuti karton za Litvanca.

74' Slabiji tempo u drugom dijelu meča. Oba tima bez ozbiljnih napada koji bi ugrozili gol protivnika. Litvanija igra kao da oni imaju prednost što svakako odgovara sokolima kojima je preostalo da mirno privedu utakmicu kraju.

70' Tumbaković vrši prvu izmjenu. Šćekić mijenja Vukčevića.

65' Opasno je sada, Černik šutira, Slivka mijenja putanju ali brani Petković.

61' I treća izmjena za Litvance. Van terena je Lasickas, mijenja ga Šernas.

58' Stativa!! Fortuna je sada bila na strani Litvanije. Sve je počelo nakon što je Marko Janković nakon odličnog solo driblinga izborio korner. Nakon udarca iz ugla najbolji u skoku je bio Marko Simić ali je lopta pogodila stativu.

56' Prilika za Litvance, sa ivice šesnaesterca šutirao je Novikovas, međutim lak je to bio posao za Petkovića.

52' Lasickas dobija žuti karton zbog simulacije

46' Selektor Litvanije, Edgaras Jankauskas ne gubi vrijeme već mijenja dva igrača. Van terena su Leimonas i Verbickas a umjesto njih će igrati Kukilis i Borovski

46' Počelo je drugo poluvrijeme

45' Kraj prvog poluvremena. Zadovoljan će biti Tumbaković izdanjem njegovih izabranika. Crna Gora ide na odmor sa dva gola prednosti. U nastavku oprezni moraju biti Vukčević i Janković koji imaju po žuti karton. U prvih 45 minuta Crna Gora je imala sedam šuteva od čega su četiri išla u okvir gola. Dodatno naša selekcija bilježi dva kornera uz 235 kompletiranih dodavanja. Gotovo nevidljivi litvanci su kompletirali svega 67 dodavanja uz tri šuta od kojih je samo jedan išao ka golu Petkovića.

42' Znatno nadmoćnija Crna Gora u ečerašnjem duelu. Povećava posjed lopte na 70 odsto..

35' GOOOOOOOOOOLLLLLL!!!!!! Šok za Litvance. Brz napad crnogorskih fudbalera, Vukčević krade loptu pravovremeno daje Žarku Tomaševiću po lijevoj strani, Tomašević centrira na Marka Jankovića koji sjajno koristi priliku. Ovo je njegov prvi pogodak u 11 odigranih utakmica.

savic

34' GOOOOOOOOOOLLLLLL!!!!!! Najbolji igrač na terenu dovodi Crnu Goru do prednosti, sa bijele tačke siguran je Stefan Savić. Ovo je Peti gol Savića u nacionalnom dresu.

33' PENAL! Jovović je prošao, Litvanac je igrao rukom

31' Janković dribla na desnoj ivici kaznenog prostora Litvanije, centrira, pronalazi usamljenog Bećiraja koji šutira pravo u golmana. Propuštena nova stopostotna prilika.

30' Stiže Bećiraj tešku loptu po lijevom boku, dribla defanzivca Litvanije ulazi u kazneni prostor ali izblokirano dodavanje. Korner za Crnu Goru. Centrira Janković ali novi faul u napadu. Savić faulirao Vaikunasa.

25' Reprezentativci Crne Gore su upisali 127 uspješnih dodavanja, Litvanci samo 35.

20' Presječena lopta na sredini terena, Stojković napada po desnom boku, odlično dodavanje za Marka Jankovića u petercu, Janković šutira ali sjajna odbrana Setkusa.

16' Skraćeni korner za Crnu Goru. Janković upućuje oštru loptu, Simić nije baš najbolje šutirao.

15' Napad Litvanije, Novikovas šutira sa lijeve strane šesnaesterca, šut izblokiran, lopta se odbija do Slivke koji šutira pored gola Petkovića.

11' Igra se pretežno na sredini terena. Za sada Crna Gora ima veći posjed lopte 67 na 33 odsto Litvanije.

7' Faul nad Stojkovićem. Janković centrira, ali je dosuđen faul u napadu. Prekršaj u skoku Tomaševića.

5' Pokušali su Litvanci sa polu kontrom ali je presjekao iskusni Savić.

3' Solidan prvi pokušaj naših fudbalera, lopta u prostor po lijevoj strani za Bećiraja koji je centrirao desnom nogom, ali se na sreću Litvanaca u kaznenom prostoru snašao Klimavičius.

1' Utakmica je počela.

Za Crnu Goru na terenu su Petković, Stojković, Savić, Simić, Tomašević, Kosović, Vukčević, Janković, Ivanić, Jovović i Bećiraj. 

U startnih 11 Litvanije nalaze se: Setkus, Vaitkunas, Klimavicius, Leimonas, Lasickas, Zulpa, Verbickas, Novikovas, Vorobjovas, Slivka i Cernych.

Utakmica počinje za par minuta. Slušaju se nacionalne himne

Sudija je Danac Jakob Kelet. 

 

Portal Analitika