Svijet

Kocijančić: Dijalog se mora nastaviti

Dijalog između Srbije i Kosova mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.
Kocijančić: Dijalog se mora nastaviti
Portal AnalitikaIzvor

Ona je danas na konferenciji za novinare u Briselu kazala da nije neuspjeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine naredne godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.

"Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspjeh", istakla je Kocijančić odgovarajući na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspjehom ako ne bude dogovora do naredne godine, a u kontekstu izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rješenje nije na vidiku.

taci-mogerini-vucic

Kako je dodala, ni posljednji razgovori između Vučića i predsjednika Kosova Hašima Tačija u Briselu nijesu bili neuspješni.

Istina, kaže Kocijančić, da ostaju otvorena pitanja.

“Zvanični Brisel je i dalje u kontaktu sa obje strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima”, poručila je portparolka EK.

Ona je podsjetila da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa, i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

"Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osjetljivih pitanja, ali dvjema stranama ja potreban prostor za pregovore", istakla je Kocijančić.

Kocijančič nije željela da iznese konkretan datum u vezi s postizanjem dogovora, jer će to, kako je rekla, zavisiti od njihovog napretka.

 

Portal Analitika