Kultura

"Kafka" u KIC-u, "Mikrokozma" u dvorištu Kuslevove kuće

FIAT 2018 počeo je 7. septembra i trajaće do 16. septembra. Ulaz na sve predstave je besplatan, a kompletan program i sve aktuelnosti dostupne su na sajtu i mobilnoj aplikaciji za Android i iOS - Fiat festival Podgorica 2018.
"Kafka" u KIC-u, "Mikrokozma" u dvorištu Kuslevove kuće
Portal AnalitikaIzvor

Treći dan FIAT-a obilježila je crnogorska predstava “Sin” u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski Dom. Tekst za predstavu pisala je Mirjana Medojević, a režiju radio Mirko Radonjić. Priča govori o sinu Senadu koji je odlučan u svojoj namjeri da započne osvetu protiv svog biološkog oca – čovjeka koji je silovao njegovu majku za vrijeme rata u Bosni. Isplanirana osveta pretvara se u ljudski kontakt koji mijenja sve, zajedno sa Senadovom željom da ubije oca koja prelazi u želju za očevim zagrljajem. Predstava se suočava sa pitanjima odgovornosti, krivice i oproštaja koristeći malu priču o čovjeku i njegovoj djeci koja podstiče univerzalna pitanja o mrtvima koje nismo sahranili pa nas progone.

Nakon predstave FIAT-ovska publika je u Kuslevovoj kući uz izbor muzike DJ Britney´s Tears i u karakterističnoj atmosferi razmjenjivala utiske.

Trećeg dana realizovano je i FIAT putovanje. FIAT-ovski duh otputovao je u Kotor gdje je makedonska predstava “Ćao, prijatno!” izvedena na Pjaci od kina u saradnji sa JU KC “Nikola Đurković”.

Četvrtog dana festivala u KIC-u “Budo Tomović” na Velikoj sceni s početkom u 20h nastupiće plesna trupa koja dolazi iz Francuske. Koncept predstave, režiju, koreografiju i izvedbu radi Mehdi Farajpour. Predstava nosi naziv “Kafka” i ona je priča o svima i ni o kome. Čovjek, izgubljen u životnoj rutini, budi se i otkriva da se preobrazio u neko drugo biće. Pati od usamljenosti, gladi i bola, ali i dalje nastavlja jurnjavu oko svakodnevnih socijalno-ličnih obaveza. Predstava je realizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori.

U okviru pratećeg programa i segmenta FIAT muzika u dvorištu Kuslevove kuće u ponedeljak, 10. septembra,  nastupiće bend "Mikrokozma". Početak je zakazan za 22h, a ulaz je besplatan. Članovi benda su: Stanislav "Stanley" Nikičević - bubanj, Enes "Endžo" Zejnilović - gitara i Nikola "Duši" Tomić - bas, vokal.

1009mikrokozma

Iako za sebe kažu da dolaze odasvuda ovaj podgorički sastav razdrmaće nas karakterističnim repertoarom. Dobro druženje je zagarantovano!

Svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford krasi dvorište Kuslevove kuće, dok je unutrašnjost ispunjena radovima “Organika” Aleksandra Vukotića.

Prostor je obogaćen inovativnim i nesvakidišnjim radovima iz kreativne industrije: dekorativne kućne rasvjete, radovi od stakla i metala, digitalne reprodukcije slika i grafika, modni dizajn studio i druge.

Sva djela u okviru kreativnih industrija kao i likovnog programa biće izložena u toku cijelog festivala i biće na prodaji.

Portal Analitika