Turizam

Hoteli će biti puni, problem prazan privatni smještaj

U Ministarstvu turizma očekuju da će, prema svim pokazateljima sa kojima raspolažu, ova turistička postsezona nastaviti trend od ranijih godina i biti najbolja do sada, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović. Predsjednik Odbora udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević upozorio je da će tokom postsezone biti puni samo hotelski kapaciteti, dok će kapaciteti u komplementarnom, odnosno privatnom smještaju ostati prazni. U Hotelskoj grupi Budvanska rivijera očekuju da postsezona bude duža nego lani.
Foto: Dragan Mijatović
Foto: Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

- Naša očekivanja potvrđuju i podaci koje dobijemo od privrede, posebno kada se radi o objektima kolektivnog smještaja koji generalno u prosjeku imaju snažniji buking u periodu septembra i oktobra nego što je to bio slučaj prošle ili neke od ranijih godina – kazao je Davidović Pobjedi.

On očekuje da se nastavi trend koji je prisutan već duže od dvije godine da je svaki uporedni mjesec bolji od istog u prethodnom periodu. Davidović je podsjetio da je lani u septembru i oktobru u kolektivnom smještaju zabilježeno 197.841 turista to je bio rezultat koji je bio bolji za gotovo 30.000 turista nego u istom periodu 2016. godine.

- Očekujemo da ove godine taj broj značajno premašimo. Naša očekivanja temeljimo i na snažnijem nego ranije prisustvu velikih turoperatera koji su zadovoljni našom destinacijom, ali i nikad boljom aviopovezanošću i kvalitetnijom ponudom – istakao je Davidović.

PREPORUKE

Prema njegovim riječima, postsezona je sve duža iz godine u godinu i ona prirodno treba da traje do kraja oktobra.

- Međutim, ono što su naša očekivanja je da ona ove godine ostvari značajno bolje rezultate nego prethodne godine. Naravno da uvijek postoji prostor da se ona produži, ali za sada fokusirani smo da u ovim mjesecima sve i dalje bude na visokom nivou jer zadovoljni turisti su najbolja preporuka – rekao je Davidović.

On smatra da će bolji rezultati u ovim mjesecima prirodno dovesti u budućnosti i do daljeg produžetka sezone.

- Ali pred nama je još dosta rada, promocije, obogaćivanja ponude i stvaranja inovativnih turističkih proizvoda. Period pred i postsezone su svakako termini u kojima treba da tražimo dalji rast posjećenosti i prihoda kada je u pitanju crnogorski turizam – izjavio je Davidović.

On je dodao da je u cilju produženja sezone naglasak stavljen na manifestacije koje se dešavaju u ovom periodu i koje imaju kapacitet da dovedu veći broj turista. Davidović je podsjetio i da se termin održavanja najvećeg festivala u Crnoj Gori, Si densa, ove godine pomjerio u period kraja avgusta i početka septembra i time najavio početak postsezone u Crnoj Gori.

- Sve kvalitetnija ponuda i značajan broj novih međunarodnih operatera koji se pojavljuju na našem tržištu su koraci u tom pravcu – poručio je Davidović.

On je ocijenio da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona protekla dobro uz ,,naravno, neke izazove kojima moramo snažnije da se pozabavimo u narednom periodu“.

- Tu prvenstveno mislim na pitanje čistoće, dok ostaje prostor da se razmišlja na koji način treba još kvalitetnije pripremiti ovogodišnju zimsku sezonu i narednu ljetnju turističku sezonu – rekao je Davidović.

On je dodao da su u tom cilju predstavnici Ministarstva već započeli seriju sastanaka sa Nacionalnom turističkom organizacijom i lokalnim turističkim organizacijama, na kojima se razgovara o sajamskim nastupima i ukupnoj promociji Crne Gore.

- Za nas je priprema naredne turističke sezone već počela i jesen je vrijeme kada sa svim stakeholderima, posebno privredom, moramo obaviti konsultacije i dogovoriti najbolje modele rada kako bi nastavili trend pozitivnih rezultata – istakao je Davidović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika