Region

Vučić: Nećemo mitove, oružje i nebesku Srbiju

Stotine Albanaca, među kojima i veterani OVK, blokirali su bagerima i balvanima put prema selu Banje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je, uprkos zabrani Prištine, ali je zaustavljen. Vučić je stigao u Kosovsku Mitrovicu, gdje je položio vijenac na mjestu ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića.
Vučić: Nećemo mitove, oružje i nebesku Srbiju
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Srbije  je u Kosovskoj Mitrovici održao nesvakidašnji govor u kojem je pozvao Srbe i Srbiju na odricanje od brojnih nacionalnih mitova, koji su, inače, decenijama bili osnova srpske politike prema Kosovu.

- Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, ni sumanute vizije Kosova bez Albanaca ili Kosova bez Srba. Moj posao je realnost. Ono što jeste, sada i ovdje, ma ovom Kosovu, u ovoj Srbiji, a ne nekoj nebeskoj. Pali smo mi s tog neba. Pali i ozbiljno se razbili. Glave su nam krvave, ruke polomljene - poručio je Vučić.

"Moja namjera je da pobijedimo, da Srbija pobedi, po prvi put u ne znam koliko godina, bez krvi, bez mrtvih, bez užasa i grobova, već radom, znanjem i djecom", dodao je.

"Imam namjeru da ova zemlja bude velika, ne po tome što će da osvoji Balkan, ili svijet, nego po tome što će da osvoji budućnost", rekao je predsjednik Srbije i dodao da je to njegova ponuda danas, i ponuda za sjutra. 

"Odavde nema nazad", rekao je predsjednik i poručio da će "i u dobru i u zlu" država Srbija uvijek će biti uz svoj narod. 

kosovo-vucic

Vučić je pozvao na miroljubivo i kompromisno rešenje kosovskog čvora.

- Neću borbene pjesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju iskoristi protiv vas... Zato što vas hoćemo žive... Ne na nebu nego ovdje - rekao je Vučić.

Poručio je da nikakvo riješenje nije na vidiku u Briselu, ali i da ukoliko ga bude o tome će prvo biti obaviješteni Srbi na Kosovu, a ne Brisel ili Beograd. Kako je dodao, ako se sada i ne postigne dogovor,  kompromis sa Albancima će neko morati kad tad da postigne. 

Kolona sa predsjednikom Srbije je zaustavljena na putu ka selu Banje i on se uputio ka Kosovskoj Mitrovici.

Mještanima sela Banje obratio se telefonom.

"Žao mi je što nisam došao, nijesu htjele prištinške vlasti. Ne želim da ugrozim vas i vašu bezbjednost. Vaša država biće uz vas", poručio je Vučić mještanima.

Kako je ranije javio RTS, u selu Trnava su se čuli i rafali. Kako je naveo ministar odbrane Aleksandar Vulin, blokade prave naoružani veterani OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

aleksandar-vucic

Vučić je položio vijenac na mjestu gdje je ubijen lider SDP Oliver Ivanović, zajedno sa njegovom suprugom Milenom Ivanović.

Vučić je stigao u Kosovsku Mitrovicu pošto mu je prethodno policija zabranila da posjeti selo Banje.

Podsjetimo, Vlada Kosova odlučila je da otkaže posjetu predsjednika Srbije selu Banje iz, kako su kazali, bezbjednosnih razloga.

Na putu su bili i transparentni sa porukama “Vučić neće proći”, “Vučiću vrati se”, javila je  RTK.

Srpski mediji navode da Kfor i KPS ne mogu da garantuju bezbjednost i da je sve više naoružanih ljudi na terenu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, potvrdio je da se pucalo na pet mjesta, te da su postavljene blokade. Vulin je dodao da to čine naoružani veterani terorističke OVK, i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

Protest su organizovali ratni veterani tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Selo Banja nalazi se u Srbici, koja je u potpunosti naseljena Albancima. U Banjama se nalazi oko 300 srpskih kuća.

Planom posjete bilo je predviđeno da Vučić obiđe predškolsku ustanovu “Maja” i da razgovara sa mještanima.

Portal Analitika