Region

Priča za jednokratnu upotrebu

Predsjednici Kosova i Srbije ne mogu ostvariti zajedničku ideju o prekrajanju granica u regionu, a cilj te ideje je ,,sluđivanje naroda“ i ,,kupovina vremena“, smatraju sagovornici Pobjede Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji.
Priča za jednokratnu upotrebu
Nova PobjedaIzvor

Ono što cio slučaj povezuje je otpor raznih i vladinih i nevladinih pristalica prema ovakvom rješenju i u Beogradu i u Prištini i govorenje obje strane da je razgraničenje jedino moguće rješenje - a izbjegava se razgovor o suštinskim pitanjima.

Predsjednik Srbije je doputovao juče na Kosovo u dvodnevnu posjetu gdje bi danas trebalo da održi najavljeni veliki miting u Kosovskoj Mitrovici i pojasni okolnosti, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do kompromisnog rješenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kosovu.

dusan-janjicGDJE JE GRANICA

- Ako govorimo o međunarodnom pravu, nije dozvoljena promjena granica silom već mirnim putem. Tako se promijenila granica dvije Njemačke prema desetak zemalja, ali tako nešto sada nije moguće - kaže Janjić.

On podsjeća da je mišljenje Badinterove komisije, koga dijeli i dalje Kontakt grupa za Balkan koja uključuje i Rusiju, kao i Kvint grupa koja ima sada najveći uticaj oko pitanja Kosova - spoljne granice Jugoslavije ne mogu se mijenjati, a unutrašnje granice smatraju se one koje su bile unutar Jugoslavije republičke granice. Kada je u pitanju Srbija - Kosovo Badinterova komisija se nije izjašnjavala i Kosovo se može tretirati da je dio granica Srbije kako to tretira Beograd, a može da važi pravilo da je linija između pokrajina i republike granica.

- Poslije sukoba i napada na SRJ, NATO je instalirao svoje snage na Kosovu i time obilježio granicu koja je bila granica pokrajine. Otuda Kfor danas na Kopaoniku. Kumanovskim sporazumom je prekinuto bombardovanje Srbije, prihvaćena je ta granica i ne mogu sada vlasti Beograda da tvrde da nemaju pojma šta je sa tim. Kumanovskim sporazumom uspostavljena je bezbjednosna zona po liniji razgraničenja. Dakle, u ovom momentu je granica po međunarodnom pravu određena i de fakto i de jure Kumanovskim sporazumom koji obavezuje i Srbiju. To je sporazum o vojnotehničkoj saradnji između Srbije i NATO, tj. SRJ i NATO - objasnio je Janjić.

Povodom priča o obilježavanju granice, razgraničenju, razmjeni teritorija, Janjić kaže da ne zna nikoga ko je vidio papir na kojem je nacrtana mapa.

1911biserkoLOŠE IDEJE

Da li onda može da se realizuje ideja Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o promjeni granica, pitanje je koje je u fokusu.

- Čini se da ima malo izgleda da se ta ideja realizuje uprkos činjenici da je posljednjih mjeseci dobila legitimitet posredstvom zapadnih lobista, poput Volfganga Petriča, ambasadora Manter, Aleka Sorosa... - odgovara Biserko.

Ona tvrdi da je očigledno da se Beograd tokom posljednje dvije godine trudio da nađe međunarodne sagovornike za podjelu, odnosno razgraničenje Srba i Albanaca.

- Pokazalo se da Beograd nikada nije ni razmišljao o drugoj opciji i da je na kraju isplivala Ćosićeva ideja o razgraničenju koja bi vodila ujedinjenju svih Srba s jedne, i Albanaca s druge strane. Predstava koja je upriličena ovog ljeta poslužila je na kraju samo kao povod za kupovanje vremena jer se pokazalo da nije još sigurna podrškameđunarodnih aktera, poput SAD - kaže ona.

Biserko ujedno podsjeća da je Njemačka čvrsto protiv korekcija granica jer bi to imalo domino efekat u regionu, ali i da Beograd nije odustao od projekta ujedinjenja srpskih zemalja.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika