Svijet

EU: Junker o stanju Unije naredne sedmice

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker, održaće govor o stanju Unije pred Evropskim parlamentom (EP) u Strazburu u srijedu, saopštila je EK.
EU: Junker o stanju Unije naredne sedmice
Mina/Portal AnalitikaIzvor

To će biti poslednji takav govor u ovom parlamentarnom sazivu, s obzirom da su izbori za EP zakazani za maj naredne godine.

Govor o stanju Unije održava se svake godine u septembru od 2010. godine, nakon što je Lisabonski ugovor stupio na snagu. U njemu se predsjednik Komisije osvrće na postignuća i izlaže prioritete za sledeću godinu.

Nakon govora Junker šalje pismo predsjedniku EP-a i Predsjedništvu Savjeta u kome se navode planirane zakonodavne inicijative Komisije za narednu godinu.

Junker je prošle godine iznio svoju viziju razvoja Evropske unije do 2025. godine i predstavio putokaz za “Ujedinjenu, jaču i demokratsku uniju“. Govor su pratile konkretne inicijative u oblastima demokratije, trgovine, investicija, sajber-bezbjednosti, zaštite industrije i podataka.

Ovoga puta predsjednik će, kako navodi EK, iznijeti predloge koji mogu donijeti pozitivne rezultate za građane do Samita u Sibinju, u Rumuniji, naredne godine.

Portal Analitika