Društvo

Mi, migranti i EU

Valjalo bi da birokrate iz države EU se malo vrate u Sarkozijev vakat i da odgonetnu: ko je "oproljećio“ i bombardovao Libiju i doveo tamošnje kriminalne klanove na vlast; čije naftne kompanije sada eksploatišu libijsku naftu i to po mnogo nižim cijenama... Zašto onda da troškove pustošenja snosimo i mi?
Mi, migranti i EU
PobjedaIzvor

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Ova kolumna je nešto kao javno pismo premijeru Crne Gore gospodinu Dušku Markoviću. Iako smo pootvarali dosta poglavlja u pregovaračkom procesu, slabo što smo zatvorili pa sve to zorno govori o stanju naše demokratije i naših institucija, i našim perspektivama u pridruživanju.

Naravno, govori i o iluzornosti obraćanja građana institucijama, ali i odsustvu bilo kakve strategije EU za Balkan. No, moje obraćanje premijeru nije posljedica moje arogancije ili prepotencije već - građanskog beznađa i nepovjerenja. Stoga ću u ovom obraćanju tražiti od premijera Markovića da upotrijebi svoje moći i ovlaštenja u rješavanju sljedeća dva, prioritetna, problema. Prvo o migrantima. Kao što je poznato, italijanska Vlada zatražila od crnogorske Vlade da prihvati određeni broj migranata zatočenih na jednom brodu u Italiji.

Pri tome se apelovalo na humanost i naglašavao neodrživ sadašnji status tih nesretnih ljudi. Kako mi nismo zatvorili mnogo poglavlja i usvojili dovoljno od evropskih tekovina da bi bili primljeni u EU, normalno je i očekivati da nećemo ispoljiti tako dirljivu humanost kao zemlje članice koje su to gradivo savladale. Ali, na tom putu usvojili smo i znanje da se sve može kvantificirati i da u svemu treba kalkulisati korist ili štetu i da rat nije ljudska tragedija, nego nekom rat, a nekome brat, odnosno širenje zone uticaja i dominacije i povećanje profita.

Valjda smo zato i prihvatili samo do pet migranata. Jer, budimo realni evropska gospodo: čiji je tu ostvareni profit neka toga budu i troškovi! Zato bi ljudi iz Evrope valjalo, prije ovakvih i sličnih zahtjeva, da se vrate u Sarkozijev vakat, pa da notiraju: ko je "oproljećio“ i bombardovao Libiju i doveo tamošnje kriminalne klanove na vlast? Provjerite, onako usput, čije naftne kompanije eksploatišu libijsku naftu i to po mnogo nižim cijenama nego što su bile prije ,,Arapskog proljeća“. Vidjećete - francuske, američke, britanske i holandse prstiće.

Zašto onda da troškove pustošenja snosimo i mi? Ne radi se ovdje o sirijskim ratnim izbjeglicama, nego o podsaharskim ekonomskim migrantima. Isti oni kriminalni klanovi koje ste doveli na vlast i desetkovali im prihode od nafte, izmislili su ovu trgovinu ljudima da nadoknade izmaklu dobit. E pa intervenišite evropski humanisti rasturite ovu beduinsku trgovinu nesretnim ljudima. Daleko više se utopilo migranata u Mediteranu nego što je stradalo u sirijskom ratu od navodnog Asadovog nervnog gasa. Kad god vam se pričinio nervni gas u Siriji, slali ste eskadrile aviona, a nikad niste pokušali zaustaviti šverc ljudima. Zato je, gospodine Markoviću, trebalo odbiti ovaj zahtjev jer to zaista niijesu naša posla. Ne zato što su u pitanju muslimanske izbjeglice nego zato što onaj čiji je ćar i nafaka treba da učini sadaku - a to su moćne zapadnoevropske zemlje.

Ovako Crna Gora, u kojoj je uobičajena penzija tek oko 250 eura, treba da udomi nevoljnike po zahtjevu zemlje članice EU gdje prosječno penzioneri primaju preko hiljadarke? A i zašto bi to mi činili kada istočnoevropske članice EU odbijaju da to učine, a boga mi i mnoge zapadnoevropske. E sad, drugo pitanje, što bi rekli domaći – crkovno-državno. Kako našu vlast uvijek iznenade svojim nepočinstvima Srpska pravoslavna crkva i velikosrpska opozicija, zaključujem da ANB ne radi ništa i da nije u stanju anticipirati bilo kakvu zajebanciju. Stoga sam, kao uredan rodoljub odlučio da na vrijeme, i to lično, ovim putem, upozorim našega premijera da će: dana 27.09. 2018. god. na Krstovdan, patrijarh srpski Irinej osvještati srboobnovom devastirani manastir Stanjeviće.

Očekuje se prisustvo više tisuća fanatika, kako to kažemo mi u Endehaziji, i uobičajeno velikosrpsko mantrisanje. Zato apelujem na premijera da proglasi Irineja nepoželjnom ličnošću u Crnoj Gori i da mu zabrani dolazak ovamo zbog prošlomjesečnog blejanja. A možda i zbog toga što mu se u ovoj zloj crnogorskoj zemlji, đe je Srbima gore nego NDH, ne može garantovati bezbjednost da ne obrši u nekom novom Jasenovcu, koji po Irineju, ovđe niču ka pečurke. Ako Vlada nije kapac da "popu kaže pop, a bobu bob“, onda neka više nikad ne pominju identitetska pitanja i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. A, sjetio sam se! Ukoliko ne zabrani ulaz Irineju odmah ću početi da javno analiziram stanje državnog duga i to u više navrata a takođe i razne koncesije i valorizacije. Ili mi, možda, ostaje samo da zovem Dariju Ljubišu da i Irineju pušti himnu kao Bećkoviću?

Portal Analitika