Politika

Vuković: Nema promjene ustavnog koncepta građanske Crne Gore

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za ustavna pitanja Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković povodom novih zahtjeva za redefinisanje ustavne pozicije Crne Gore koji su se čuli iz dijela opozicije, kaže da se „ustavni iskaz ne može neozbiljno i neodgovorno podvrgavati dnevnim provjerama i kalkulacijama, niti rizicima raznih političkih i politikantskih kompromitacija“.
Vuković: Nema promjene ustavnog koncepta građanske Crne Gore
PobjedaIzvor

- Većinska demokratska Crna Gora, prije svega DPS, ali i ukupno sve demokratske strukture, trajno i nepovratno, nepokolebljivo smo opredijeljeni za razvoj građanskog, demokratskog društva i zajednice. Dileme nemamo ni u ovom trenutku, ni perspektivno. Nikakve alternative ovom razvojnom konceptu nijesu u vidokrugu, niti su u predmet pažnje dominantno većinski opredijeljene i afirmisane Crne Gore – istakao je za Pobjedu Vuković. Prema njegovim riječima, obavezana poštovanjem svoje prošlosti, snaženja i daljeg razvoja već ostvarenih demokratskih iskoraka i dužna budućim generacijama , demokratska Crna Gora i demokratske političke strukture u njoj imaju obavezu jačanja aktuelno važećeg ustavnog koncepta, iskaza, utemeljenja nove suverene, nezavisne, međunarodneo uvažene građanske Crne Gore“.

On je rekao da su Srbi sami sebi dali status nacionalne manjine u Crnoj Gori, a kako je kazao, žale se majci u Beogradu. - Hoće da im jezik bude službeni, pa šta je onda sa jezicima drugih manjina, albanskim, hrvatskim... jesu li onda i to državni jezici? Žale se i da ih nema u državnoj administraciji, a vladaju ekstremne srpske stranke u Beranama, HercegNovom, Budvi, Kotoru, Plužinama.

U tim gradovima zabranili su crnogorski jezik, zastavu, himnu, a Pojedini predsjednici opština su srpski državljani – dodao je Vuković. On smatra da najava dijela opozicije o političkom objedinjavanju svih Srba u regionu jeste organizovana, politikantska ujdurma najmanje regionalnog karaktera, sa centrom koji je generator velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na regionalnim prostorima. Demokratski front će, kako je Pobjeda ranije pisala, u narednom periodu fokus svog djelovanja staviti na političko objedinjavanje svih Srba u regionu, dok će druge aktivnosti, poput priprema za eventualno organizovanje protesta, ostati u drugom planu.

U tu svrhu je organizovana serija sastanaka sa Srbima u regionu sa kojima je, kako tvrde iz DFa, razgovarano o „okupljanju na jednoj nacionalnoj ideji“. Vuković kaže da je radikalizacija pitanja položaja jedne nacionalne zajednice u Crnoj Gori već identifikovana kao ogromna politička manipulacija. - Slušao sam mnoge razgovore o ovoj temi na ozbiljnim međunarodnim sastancima i nemam dilemu o čemu se radi. Radi se o krajnje promišljenjoj političkoj destrukciji, ne samo struktura unutar Crne Gore, nego organizovanoj politikantskoj ujdurmi najmanje regionalnog karaktera, sa centrom koji je generator već sto, sto pedeset godina velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na ukupnim regionalnim prostorima. Čuo sam i ocjenu da je ovo ponašanje novog okupljanja svih Srba - pripadnika jedne nacionalne zajednice pod jednu zastavu, apsolutno suprotno bilo kakvim evropskim, demokratskim standardima – istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Srbija nije jedina država koja „kako njeni vrhovnici kažu, ima svoje i u susjednim državama“. - Poređenja radi, Italija ima Italijane i u susjednim državama, Njemci imaju Njemce i u svojim susjednim državama. Nema nacionalno zatvorenih zajednica. Njemačka ima 11 susjeda i u njima žive pripadnici njemačke nacije. Srbija ima osam, i u njima žive i pripadnici srpskog naroda. Da li je najznačajnija politička državna obaveza bilo kog njemačkog rukovodstva posljednjih decenija briga za položaj Njemaca u susjednim džavama.

A šta se dešava sa Srbijom? Kad god se suoči sa unutrašnjim problemima, odmah se uzima ta navodno dobitna, a u stvari gubitnička karta provociranja i isturanja u prvi plan pitanja položaja srpskog naroda – kazao je Vuković. On kaže da „ima nešto što je na nivou apsurda i svojevrsne političke mimikrije“. - Ako je položaj pripadnika srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori bolji nego i u samoj Srbiji, Bosni, Makedonji, Kosovu, kakvo je to onda provociranje neraspoloženja u toj zajednici i smještanja toga u regionalni kontekst. Sve je to politikantstvo, politička ujdurma, karikatura – kazao je Vuković.

Proslava Podgoričke skupštine je pokušaj stvaranja vašarišta

- Žele obilježiti sto godina Podgoričke skupštine. Samo na tom primjeru pokazuje se koliko se pokušava potcijeniti zrelost sadašnje Crne Gore – kazao je Miodrag Vuković, poručujući da je „sve to organizovana ujdurma“.

- Optužuju aktelnu vlast u Crnoj Gori i demokratske strukture da smo napravili negativni otklon od svoje slavne istorije. Pozivaju nas da se vratimo kralju Nikoli i njegovoj Crnoj Gori, a istovremeno iste te strukture i SPC otvaraju svoje odaje za sastanke pripremnih komiteta, koliko ljetos u hramu, za pripremu obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine na kojoj su prethodnici, izvršioci ovih radova, skinuli i bukvalno glavu kralju Nikoli i uništili njegovu Crnu Goru.

Ostavili su Crnogorce bez njihovog nacionalnog imena, jer je izvjesni Fatić ustao i rekao „Do danas smo bili Crnogorci, a od danas smo svi Srbi“, ostavili su zajednicu bez države, bez zaštite i uveli je u građanski rat na ovim prostorima – kazao je Vuković. On je poručio da se „radi o pokušaju stvaranja političkog vašarišta, vrlo vidljivog i sinhronizovanog“, te da „ove provokacije ne treba neozbiljno shvatiti“.

Portal Analitika