Kultura

Izložba "From Diaspora to Diversities" u CGU „Miodrag Dado Đurić“

Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Nezavisnom umjetničkom asocijacijom Remont, Beograd otvoriće izložbu pod nazivom „From Diaspora to Diversities“, 11. septembra u CGU „Miodrag Dado Đurić“, sa početkom u 20h.
Izložba "From Diaspora to Diversities" u CGU „Miodrag Dado Đurić“
Portal AnalitikaIzvor

Izložba „From Diaspora to Diversities“ dio je istoimenog regionalnog projekta pokrenutog sa idejom da se kroz umjetničke produkcije i prakse autora/ki različitih generacija razmotri fenomen dijaspore u savremenim kontekstima. Baveći se pojmom dijaspore izvan dominantnih etnocentričnih i etničkih definicija, u fokusu projektnih istraživanja se tako našao širok spektar povoda i iskustava u privremenim i trajnim izmještanjima bilo grupe ljudi ili pojedinaca iz matičnih sredina.        

„Redefinisanje termina i koncepta dijaspore je već neko vrijeme u žiži teorijskih debata iniciranih novim konstelacijama globalnih društveno-političkih, tehnoloških, komunikacionih tokova i kretanja, povećane transnacionalne mobilnosti ili, recimo, poslednje dve decenije sve prisutnijeg i intenzivnijeg kulturnognomadizma razvijanog kroz hiperprodukciju međunarodnih umjetničkih događaja i artist in residence programa. Pitanja izazova u svakodnevnom i profesionalnom životu „negde napolju“, procesi integrisanja, nerijetko i ad hoc prilagođavanja i interakcije sa specifičnostima drugih/nematičnih sredina poslužila su za polazišta u sagledavanju različitih vidova dijasporske egzistencije i razloga migracionim kretanjima aktera međunarodne umetničke i kulturne scene poreklom sa Zapadnog Balkana. – kazao je kustos izložbe, Miroslav Karić

Projektnim istraživanjima su obuhvaćeni umjetnici/ce koji su druga generacija dijaspore, koji u dužem vremenskom periodu žive i rade u inostranstvu, kao i umjetnici/ce koji su intenzivno na relaciji između matične i zemlje trenutnog prebivališta ili su iz profesionalnih i drugih motivacija u neprestanom pokretu, čestim i privremenim dislociranjima širom svijeta. Reflektujući u svojim umjetničkim praksama perspektive različitih  okolnosti koje su ih dovele u nova životna i radna okruženja autori/ke se bave nizom pojava i (e)migracijskih iskustava istražujući identitetske, mentalitetske, geografske, kulturne, istorijske, savremene socio-političke karakteristike, datosti i kontekste neposrednih ambijenata od evropskih zemalja do područja poput sjevernoameričkog kontinenta, Afrike i Bliskog Istoka.            

„From Diaspora to Diversities“ u CGU Miodrag Dado Đurić koncipirana je kroz izbor umjetničkih radova predstavljenih na izložbama u Beogradu (galerija Remont) i Skoplju (Ćifte Amam/Nacionalna galerija Makedonije) i realizovanih u širokom rasponu medija, vizuelnih izraza prateći varijetet autorskih pozicija, idejnih polazišta, artikulacija u opserviranju, analizi i kritičkom preispitivanju uočenih fenomena, otvarajući pritom u tematskom i problemskom smislu brojna pitanja: o percepciji i recepciji “drugog” i “različitog”; evropskim imigracionim i azilantskim politikama; o socio-kulturnoj problematici integracija,  dilemi otići ili ostati, pojmu doma i pripadanja; o putovanjima i nomadskoj egzistenciji kao introspekcijskom procesu; prožimanjima memorijskih slojeva prošlosti i današnjeg vremena i u tom kontekstu povezanosti između udaljenih podneblja, društava i kultura; o urbanom krajoliku  kao kulturnom i simboličkom konstruktu; uticajima tehnološkog progresa i mass medijskih informacija i slika na svakodnevicu savremenog globalnog društva.         

Umjetnici koji će kroz ovu izložbu predstaviti svoje radove su: Mladen Bundalo, diSTRUKTURA, Adrijana Gvozdenović, Ivana Ivković, Mirko Nikolić, Nada Prlja, Vahida Ramujkić, Neli Ružić

Projekat „From Diaspora to Diversities“ je realizovan od 2015. do 2017. godine u saradnji Remont – nezavisne umetničke asocijacije (Beograd), Evropskog kulturnog centra Esperanza (Skoplje), Kunst Ost (Grac) i Instituta za suvremenu umjetnost (Zagreb). Kustos izložbe je Miroslav Karić, dok ispred Narodnog muzeja koordinira Ana Ivanović.

Izložba će biti otvorena do 30. oktobra, 2018.          

Portal Analitika