Abiznis

CBCK: Povećan ekonomski rast ali i cijene

Nekvalitetni krediti u Crnoj Gori na kraju marta su iznosili 200,4 miliona EUR i činili su 7,3 odsto ukupnih, dok su na godišnjem nivou pali 19,3 odsto, navodi se u Makroekonomskom izvještaju Centralne banke (CBCG) za prvi kvartal.
CBCK: Povećan ekonomski rast ali i cijene
Mina biznis/Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju, koji je danas razmatrao Savjet CBCG, navodi se da je bankarski sektor stabilan, likvidan i solventan, kao i da je crnogorska privreda, prema preliminarnim podacima Monstata, u prvom kvartalu ostvarila rast od 4,5 odsto.

„U skoro svim sektorima zabilježene su pozitivne tendencije, posebno u građevinarstvu, turizmu i industrijskoj proizvodnji, gdje je, nakon pada u 2016. i prošloj godini, zabilježen rast od 39 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period“, navodi se u saopštenju CBCG.

Najveći doprinos rastu industrijske proizvodnje je, kako je saopšteno, dao snažan rast u sektoru snabdijevanja električnom energijom

Prema ekspertskim projekcijama CBCG, inflacija u Crnoj Cori ove godine će se kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto, sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto. Anketa CBCG pokazala je da najveći broj banaka očekuje inflaciju od 2,5 do tri odsto, a privrednika od dva do 2,5 odsto.

U izvještaju o kretanju cijena u prvom kvartalu, koji je razmatran na sjednici Savjeta, ocijenjeno je da su potrošačke cijene nastavile tendenciju rasta iz prošle godine, usljed rasta akciza na duvanske proizvode, poskupljenja nafte na globalnom nivou koje je uticalo na povećanje cijena goriva u Crnoj Gori, kao i podizanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Savjet CBCG usvojio je danas izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za maj, jun i jul, u kojima je konstatovano da su aktivnosti banke u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim programom rada.

Savjet je donio i odluku o reprodukciji novčanica, kojom su utvrđeni bliži njeni uslovi i čime je obavljena potpuna implementacije odluke Evropske centralne banke o apoenima, specifikacijama, reprodukciji, zamjeni i povlačenju euro novčanica, u dijelu koji se odnosi na reprodukciju.

„U cilju potpune usklađenosti nacionalne regulative sa novim i/ili inoviranim propisima EU, u dijelu obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja, Savjet je usvojio izmjene i dopune odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, kao i izmjene odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu od falsifikovanja“, navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio i izmjene i dopune odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

Portal Analitika